KALIFORNIJA PODLEGLA PRITISCIMA EKOLOŠKIH AKTIVISTA: U planu da do 2045. prekinu bušenje i eksploataciju nafte

Novosti online

26. 04. 2021. u 13:19

GUVERNER Kalifornije Gavin Njusom je naložio svojoj administraciji da preduzme korake čiji je krajnji cilj prekidanje bušenja i ekspolatacija nafte do 2045. godine. Postupno, u roku od tri godine, trebalo bi zabraniti izdavanje novih dozvola za taj posao u jednoj od najvećih američkih država.

КАЛИФОРНИЈА ПОДЛЕГЛА ПРИТИСЦИМА ЕКОЛОШКИХ АКТИВИСТА: У плану да до 2045. прекину бушење и експлоатацију нафте

Foto: Depositphotos

Kalifornijski službenici još uvek raspravljaju o tome kako će to sprovesti u delo, ali poznato je da će se plan realizovati u sklopu plana Climate Change Scoping, čiji je cilj da se smanji emisija gasova staklene bašte i da se postigne neutralnost ugljenika do 2045. godine.

Njusom je pod velikim pritiskom ekoloških aktivista i političara, koji smatraju da je eksploatacija nafte i gasa u suprotnosti s ciljevima te američke savezne države, a to je borba protiv klimatskih promena i izbegavanje fosilnih goriva.

Od osamdesetih godina prošlog veka proizvodnja nafte u Kaliforniji neprestano se smanjuje, delom i zbog strogih ekoloških standarda. Vladini podaci, međutim, ukazuju na to da je ta država još uvek sedmi najveći američki proizvođač sirove nafte, drugi najveći potrošač i da je to područje u kome se nalazi više desetina prerađivačkih kapaciteta.

I kalifornijska politika klimatskih promena među najagresivnijim je u američkim saveznim državama. Jedan od ciljeva je zabrana proizvodnje automobila na benzinski pogon do 2035. godine, a za početak Kalifornija se prva obavezala da će prekinuti eksploataciju nafte.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)