KURC SAOPŠTIO: Austrija od 19. maja ublažava epidemiološke mere

Tanjug

23. 04. 2021. u 17:11

AUSTRIJA kancelar Sebastijan Kurc saopštio je danas da će od 19. maja uslediti ublažavanje epidemioloških mera u celoj zemlji.

КУРЦ САОПШТИО: Аустрија од 19. маја ублажава епидемиолошке мере

Foto: Tanjug/AP

- Srećan sam što su se prognoze obistinile. Možemo do leta da se vratimo normalnosti. Nalazimo se na poslednjim metrima pandemije - naglasio je Kurc na konferenciji za štampu.

On je saopštio da će od 19. maja uslediti popuštanje mera, a time otvaranje ugosteljskih objekata, sporta, turizma...

S tim u vezi naglasio je da će građani takozvanim „zelenim pasošem“, dokazom o preležanom kovid oboljenju, testiranju ili vakcinaciji, dobiti pristup tim objektima.

Istakao je da, iako trenutna situacija izgleda dobro, i dalje će se pratiti kako bi se na vreme reagovalo u slučaju pogoršanja.

Škole će normalno početi da rade od 26. aprila, osnovci svakodnevno, a stariji po smenama.

Vicekancelar Valter Kogler saopštio je da će od 19. maja početi da rade i kulturne institucije, uz određena ograničenja u broju posetilaca.

Takođe, od 19. maja omogućene su sportske aktivnosti sa najviše 3.000 navijača na stadionima i uz potvrdu o negativnom testu, vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Ponovo će biti moguće održavanje kongresa i sajmova.

Inače, ministarka turizma Elizabet Kestinger je kazala da se radi na zelenom pasošu, kako u EU, tako i u zemlji.

- Radimo na tome da zeleni pasoš tehnički funkcioniše, ali i da stvorimo sve potrebne uslove za ponovno uspostavljanje slobode putovanja. Međutim, treba imati u vidu da svaka zemlja za sebe određuje koje mere zaštite preduzima - objasila je ona.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn pozvao je građane da se što pre vakcinišu, i kazao da u Austriji ima samo kvalitetnih vakcina.

- Sve vakcine koje imamo su bezbedne. Poverenje u neke je izgubljeno na osnovu medijskih napisa. Ja bih i svoju 16-ogodišnju ćerku vakcinisao AstraZenekom, jer smatram da je dobra vakcina - objasnio je on.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)