KRALJICA U ŽALOSTI NA 95. ROĐENDAN: Elizabeta drugu godinu za redom slavi bez pompee

D. D. S.

21. 04. 2021. u 13:31

Jubilarni, 95. rođenada kraljica Elizabeta, umesto najveće ovogodišnje proslave u Velikoj Britaniji, biće obeležen skromno i bez pompe. Samo četiri dana posle sahrane supruga, vojvode od Edinburga, najstarija monarhinja na svetu je u žalosti i neće biti javnih proslava jer je kraljica u dvonedeljnoj žalosti do petka. Neki od članova kraljevske porodice provešće dan sa kraljicom u Vindzoru, zajedno sa 20 zaposlenih.

КРАЉИЦА У ЖАЛОСТИ НА 95. РОЂЕНДАН: Елизабета другу годину за редом слави без помпее

Foto:Printscreen/Jutjub

Vojvoda je preminuo devet nedelja pre rođendana supruge sa kojom je bio u braku 73 godine. Kraljičin rođendan pada manje od dve nedelje pošto je princ Filip preminuo 9. aprila u 100. godini.

Kraljičin zvanični rođendan obeležava se, inače, u junu vojnom paradom. Međutim, parada je otkazana drugu godinu zaredom zbog pandemije virusa korona. Bakingemska palata je saopštila da razmatraju da se parada održi u dvorcu Vindzor. Po tradiciji koja datira od 1748, kako bi se osiguralo da vremenski uslovi budu lepši za proslavu na otvorenom, rožendan britanske krunisane glave se slavi dvaput.Kralj Džordž Drugi rođen je u novembru, ali je želeo veliko javno slavlje.

Odlučio je da proslavu rođendana kombinuje sa godišnjom vojnom paradom u leto, kada bi vreme trebalo da bude bolje. Ove nedelje rođendan slavi i najmlađi sin vojvode i vojvotkinje od Kembridža, princ Lujs. On će u petak napuniti tri godine. Princ Vilijam i Kejt će 29. aprila obeležiti deset godina braka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati