ČEŠKA NASTAVLJA SA OPTUŽBAMA: Držvni tužilac - "Iste osobe odgovorne za eksploziju u skladištu i trovanje Skripalja"

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 22:19

IZA napada na skladište municije u selu Vrbjetice na istoku Češke stoje isti ljudi koji su u Velikoj Britaniji osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja, izjavio je češki državni tužilac Pavel Zeman.

ЧЕШКА НАСТАВЉА СА ОПТУЖБАМА: Држвни тужилац - Исте особе одговорне за експлозију у складишту и тровање Скрипаља

Foto: Piksabej

- Može se reći da su te dve osobe imale veze sa napadom na Vrbjetice - rekao je Zeman.

Istovremeno, češki premijer Andrej Babiš izjavio je da eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine nisu bile akt državnog terorizma.

- To nije bio akt državnog terorizma. Rusija nije napala Češku. To je bio napad na robu namenjenu bugarskom trgovcu oružjem koji je zatim verovatno hteo da je proda - rekao je Babiš.

Prema njegovim rečima, izveštaj češke Službe za bezbednost i informisanje o eksplozijama u Vrbjeticama „ne može da bude objavljen“ zbog nacionalne bezbednosti.

Takođe je naglasio da je „prisustvo agenata Glavne obaveštajne uprave (GRU)“ na teritoriji zemlje „neprihvatljivo“. Kako je rekao, agenti GRU su mogli da se izdaju za biznismene specijalizovane za trgovinu oružjem i da dobiju pristup skladištu municije i tamo postave eksplozivne naprave. Babiš je dodao da nije trebalo da se eksplozije dogode na teritoriji Češke.

Ranije je češki premijer saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Policija Češke je ubrzo nakon toga objavila poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024