ERDOGANE, DOĐI NA RUSKI KRIM: Provokativan poziv turskom lideru

Novosti online

11. 04. 2021. u 12:21

ŠEF Odbora za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Hempel smatra da stav je Redžepa Tajipa Erdogana o Krimu za žaljenje. On je pozvao turskog predsednika da pokaže mudrost i hrabost time što će posetiti poluostrvo.

ЕРДОГАНЕ, ДОЂИ НА РУСКИ КРИМ: Провокативан позив турском лидеру

Foto: Depositphotos

- Ako je zaista mudar i hrabar političar, Erdogan može da dođe na Krim. Krim je otvoren, Rusija teži da vodi otvoren dijalog sa svim državama, gradeći dobrosusedske odnose. Ali, nažalost, od Erdogana za sada čujemo samo kratkovide i izjave uvredljive za Krimljane - rekao je Hempel.

Prema njegovim rečima, Krim je i faktički i pravno sastavni deo Rusije i Turska ne bi trebalo samo da uzima u obzir to, već i da prizna tu činjenicu.

- Turskim regionima je vreme da grade ekonomske odnose sa ruskim Krimom, a Erdoganu da obrati pažnju pažnju na nacionalistički radikalno rukovodstvo Ukrajine koje grubo gazi ljudska prava organizujući različite blokade poluostrva - rekao je poslanik.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje „aneksije“ Krima.

Samit Krimske platforme planiran je za 23. avgust. Na njoj Kijev želi da razgovara o pitanju „povratka“ poluostrva. Ukrajina je predložila da se platformi pridruže brojne države, među kojima su i Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

koje drzave

11.04.2021. 13:07

najvece banditske drzave osim Kanade koju su i koju uvlace u nerede da za njih radi.Kao sto se desilo sa prajministrom Trudo kojeg su tako uvukli da sam nemoze nista da odlucuje.Nego ceka uputstva iz Londona i Wasigtona.

DuleSombor

11.04.2021. 14:08

Zato je turska prva priznala "Kosovo" i tu nemaju problema sa sa otimanjem srpske zemlje... Nažalost, u Srbiji niko nije zainteresovan da bar prestane da emituje turske serije već se tako širi njihova popularnost i propaganda.