BAJDENOV SIN O POSLU U UKRAJINI: Nisam radio nezakonito, zarađen novac gurnuo me dublje u drogu

D. D. S.

06. 04. 2021. u 16:41

SIN predsednika SAD Hanter Bajden (51) u memoarima "Lepe stvari" kaže da, kad bi mu se ponovo pružila prilika, ne bi pristao da bude direktor u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije "Burisma", koja je, inače, bila i okosnica prvog suđenja za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa. Hanter tvrdi da da ništa što je radio u Ukrajini nije bilo ni nezakonito ni nemoralno, već da mu je, naprotiv, zarađeni novac samo pomogao da podgreje zavisnost od alkohola i droge koja ga prati od najranije mladosti.

БАЈДЕНОВ СИН О ПОСЛУ У УКРАЈИНИ: Нисам радио незаконито, зарађен новац гурнуо ме дубље у дрогу

Foto AP

Hanter je bio u upravnom odboru "Burisme" kada je njegov otac bio potpredsednk SAD i glavni čovek predsednka Baraka Obame za američko-ukrajinske odnose. Hanter priznaje da mu je očeva politička karijera pomogla i da je njegove prezime bilo "privlačni akreditiv", ali tvrdi da ni on ni njegov otac nisu učinili ništa nezakonito, posebno u vezi s ukrajinskim gigantom. 

Službovanje Bajdena u "Burismi" bila je tačka preokreta tokom predsedničke kampanje. Tramp je tvrdio da su postupci Bajdena, tadašnjeg potpredsednika, u kojima je primorao Ukrajinu da otpusti glavnog tužioca koji je istraživao "Burismu", bili osmišljeni da pomognu njegovom sinu. Tužilac je zatvorio istragu kompanije pre nego što je Bajden zatražio njegovo svrgavanje.  No, istraga američkih republikanskih zakonodavaca otkrila je da je rad Hantera za "Burismu" bio "problematičan".

Trampov pokušaj da ukrajinski predsednik istraži DŽozefa Bajdena završen je 2019. godine njegovim suđenjem za opoziv. Senat je Trampa oslobodio krivice. Hanter Bajden u kizi ni rečju ne pominje aktualnu istragu u SAD zbog njegovog poslovanja u Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Stefan

06.04.2021. 17:34

A ovaj frajer koji, kako sam kaže "od mladosti vuče probleme sa drogom i alkoholom", je bio najbolji izbor za upravni odbor Burisme?! Od 60 miliona Ukrajinaca nisu mogli izabrati nekog sposobnog, nego morao ovaj iz Amerike da dođe? Ko treba u to da poveruje?