ZAHAROVA PROGOVORILA O BALKANU: Vašington je na njima testirao matricu za nametanje političke volje drugim državama

Novosti onlajn

01. 04. 2021. u 21:28

ZADATAK SAD na Balkanu devedesetih godina prošlog veka bio je da stvori balkanske režime maksimalno lojalnim Vašingtonu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПРОГОВОРИЛА О БАЛКАНУ: Вашингтон је на њима тестирао матрицу за наметање политичке воље другим државама

Foto: Tanjug

- Testiran je instrument koji je kasnije poslužio kao matrica za nametanje političke volje Vašingtona i njegovih saveznika u drugim delovima Evrope, uključujući bivše sovjetske republike. U Jugoslaviji se podsticalo u usmeravalo nezadovoljstvo naroda zbog socijalno-ekonomske situacije u kojoj se država nalazila, u mnogome zbog ozloglašenog spoljnjeg zida sankcija koju zapad nije ukinuo, uprkos dogovora koji je usledio nakon zaključenja Dejtonskog sporazuma 1995. godine - izjavila je Zaharova komentarišući ulogu SAD i NATO-a na Balkanu devedesetih i 2000-ih godina.

Kako je dodala, iz inostranstva se pomagalo objedinjavanje opozicionih snaga, pokreta koji su kasnije, nakon neizvesnih rezultata izborne kampanje, velikog pritiska SAD i uličnih protesta, naterali Slobodana Miloševića da napusti svoju funkciju predsednika države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)