SKANDAL U AUSTRIJI: Obaveštajci špijunirali za Ruse, ali i stranke

Tanjug

26. 03. 2021. u 10:14

SLUŽBA za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) Austrije trebalo bi da bude ustanova koja zemlju brani od špijunaže, a istraga pokazuje da su pojedini njeni pripadnici špijunirali za strance, ali i političke stranke.

СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ: Обавештајци шпијунирали за Русе, али и странке

Ilustracija / Foto Depositphotos

Aktuelna istraga pokazuje da su pojedini pripadnici BVT prosleđivali informacije ruskim obaveštajnim službama, kompaniji "Vajerkard", za čijim šefom je raspisana poternica, ali i političkim strankama za borbu protiv protivnika.

Dok je do skoro uvek bilo reči o mreži Narodne partije Austrije (OVP), sada je, prenose mediji, vidljivo da su u "igri" i druge partije.

Među glavnima u ovom obaveštajnom trileru je od 2018. nekadašnji šef BVT.

Isposvest bivšeg muža jedne ranije ministarke otkrila je čitavu aferu.

Videlo se da je upravo šef odeljenja za odbranu zemlje dugo godina bio najveća "rupa" kroz koju su "curele" informacije u državnoj službi.

Njemu je pomagao otpušteni glavni inspektor, koji mu je bio desna ruka, i koji ima odlične veze sa Socijaldemokratskom partijom Austrije (SPO), ali i desničarskom Slobodarskom partijom (FPO).

Treći saučesnik je bio tehničar u BVT, koji je pred suspenzijom.

Naime, kod njega je pronađeno 50 brojeva mobilnih telefona, između ostalih pored kolega i visokorangiranih službenika kabineta, i više ministara unutrašnjih poslova. Umesto da izbriše podatke sa tih telefona i da ih uništi, on je "povukao" sve podatke.

Ova trojica su, inače, doveli i do pretresa centrale BVT, nakon pada vlade OVP-FPO, a sada se ispostavlja da su krunski svedoci Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju glavni u kriminalnoj mreži.

Oni su trgovali državnom tajnom i ličnim podacima građana, a za svaki upit preko službenog računara primali su do 1.500 evra. Istražni organi došli su do čet protokola osumnjičenih koji pokazuju da su opozicionim partijama davali "ilegalnu municiju" za obračun sa vlastima.

Zbog ove istrage pojedini poslanici, odnosno neki poznati po otkrivanju afera su u strahu, jer bi mogli biti dovedeni u vezu sa državnim "izdajnicima" u centrali BVT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili