MASKIRANI BEZ MASKE: Skandal u Marselju, održan ulični karneval usred pandemije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 03. 2021. u 22:55

NEODGOVORNO ponašanje velikog dela žitelja Marselja izazvalo je ogorčenost javnosti u Francuskoj i okolnim zemljama. Čak 6.500 ljudi koji nisu marili za pandemiju i mere zaštite okupili su se u nedelju i uz muziku prodefilovali na maškarama ulicama najveće francuske mediteranske luke, a krajem dana došlo je i do sukoba s policijom.

МАСКИРАНИ БЕЗ МАСКЕ: Скандал у Марсељу, одржан улични карневал усред пандемије

Ulice Marselja / Foto Speich Frederic

Na glavama su često imali razne maske, ali nisu nosili one najvažnije, hirurške, pa su tako mnogi pokrivali oči ili kosu, ali ne nos ili usta. Dolazak na tradicinalni karneval - koji je, inače, prošle godine bio otkazan - pravdali su željom da se "opuste" jer su "izmoreni" merama protiv pandemije.

Lekari su ogorčeni i ističu da će mnogi od učesnika karnevala u sledećih petnaestak dana nažalost biti njihovi pacijenti. Podsećaju da su na reanimaciji sada i mnogi mladi ljudi, a da umiru i oni od trideset godina. U Marselju ima 320 zaraženih na 100.000, a mesta na reanimaciji su popunjena 90 odsto.

- Ljut sam. Egoističko ponašanje nekolicine neodgovornih je neprihvatljivo. Za to što su uradili moraju da odgovaraju pred sudom - poručio je gradonačelnik Marselja Benoa Pajan.

U Marselju nije na snazi "lokdaun" kao u Parizu, već samo policijski čas koji stupa na snagu u 19 sati, ali i dalje ostaje nejasno kako su gradske vlasti dopustile da se održi ova manifestacija za koju nije izdato odobrenje. Pre početka policijskog časa intervenisala je policija, došlo je do sukoba, a devet izgrednika je uhapšeno. Ispisane su i neke kazne od 135 evra zbog nenošenja pravih, a ne festivalskih maski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna