HOĆE RUSIJU DA ISKLJUČE IZ SWIFT: Peskov – Spremni smo i za takav scenario

Tanjug

22. 03. 2021. u 17:40

PORTPAROL predsednika Rusije Dmitrij Peskov kaže da u okviru zalaganja, pre svega Sjedinjenih Država, da se prošire antiruske sankcije ne isključuje mogućnost da Rusija bude isključena iz međunarodne bankarske SWIFT mreže.

ХОЋЕ РУСИЈУ ДА ИСКЉУЧЕ ИЗ SWIFT: Песков – Спремни смо и за такав сценарио

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

"Ne močemo isključiti nijednu od potencijalnih pretnji. Te akcije su nerazumne i nepredvidive, stoga nas, naravno, ova situacija obavezuje da budemo u pripravnosti", rekao je Peskov danas novinarima, upitan da li Kremlj očekuje potencijalno isključenje Rusije iz globalnog međubankarskog telekomunikacionog sistema, prenosi Raša tudej.

Vašington godinama preti isključenjem Rusije iz Društva za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Moskva je odgovorila tako što je stvorila domaću alternativu za prekograničnu međubankarsku komunikaciju nazvanu Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS), koji treba da bude povezan sa kineskim prekograničnim mebjubankarskim sistemom plaćanja CIPS i budućim indijskim mehanizmom plaćanja.

Ruski platni sistem takođe će sarađivati sa iranskim SEPAM-om, budući da iranske banke nisu imale pristup SWIFT-u od 2018. godine nakon što su SAD ponovo uvele sankcije Teheranu.

SWIFT je finansijska mreža, sa sedištem u Belgiji, koja omogućava prekogranične transfere velike vrednosti bankama-članicama širom sveta, a u čijem bordu su i šefovi američkih banaka. Ova mreža podržava većinu međubankarskih poruka, povezujući preko 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja i teritorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi