ILON MASK ŠPIJUNIRA KINEZE? Zabranjeni automobili "Tesle" u vojnim kompleksima zbog jednog detalja

Tanjug

22. 03. 2021. u 12:49

NAKON vesti da je kineska vojska zabranila da kompanija "Tesla" radi u njenim objektima, oglasio se i prvi čovek te kompanije Ilon Mask.

ИЛОН МАСК ШПИЈУНИРА КИНЕЗЕ? Забрањени аутомобили Тесле у војним комплексима због једног детаља

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

On je izjavio danas da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje.

- Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi ''Tesla'' koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gde drugde, mi bismo bili zatvoreni - rekao je Mask tokom virtuelne diskusije.

Dobro upućeni izvori su potvrdili Rojtersu da je kineska vojska zabranila ulazak automobila ''Tesla'' u vojne komplekse, pozivajući se na zabrinutost zbog kamera instaliranih na vozilima.

Mask je pozvao na veće međusobno poverenje između SAD i Kine tokom video diskusije s jednim kinskim kvantnim fizičarom.

NJujorški dnevjnik Vol Strit DŽornal i agencija Blumberg potvrdili su da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, zabranila pristup automobilima kompanije "Tesla".

Ova ograničenja stižu nakon što su kineske vlasti sprovele bezbednosni pregled vozila i, kako navode američki mediji, utvrdile da "Teslini" senzori u automobilima mogu da snime fotografije lokacija na kojima se vozila nalaze, preneo je ranije Si-En-Bi-Si.

Vol Strit DŽornal dodaje, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi "Tesla" tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primer, podaci o tome kada i gde se automobili koriste.

Takođe, "Tesla" bi mogao da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Sjedinjenim Državama.

Iz "Tesle" nisu odmah odgovorili, a akcije kompanije na NJujorškoj berzi, pale za oko 1,1 odsto rano jutros pre zvaničnog otvaranja i početka trgovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)