TURSKA ODBIJA DA ODUSTANE OD SIRIJE: Uskoro kreću u totalni napad, Kurdi su samo izgovor

Novosti online

19. 03. 2021. u 20:30

TURSKA i njeni saveznici žure da odbrane interese Ankare na severoistoku Sirije.

ТУРСКА ОДБИЈА ДА ОДУСТАНЕ ОД СИРИЈЕ: Ускоро крећу у тотални напад, Курди су само изговор

Foto: Depositphotos/Printscreen

Posle sedmica boravka u zaleđu, napada na trgovce naftom i na položaje pro-turskih militanata oko Alepa u više navrata, došlo je vreme da Ankara uzvrati.

Pre nego što su incidenti započeli, da bi koordinisala svojim operacijama, Turska je uspostavila "megabazu" pored prelaza Al-Bab - Al-Hava ka severozapadnoj sirijskoj regiji Idlib.

Od 17. marta u bazi se nalazi 20 viših oficira i 400 vojnika turskih oružanih snaga, 700 oklopnih vozila i transportera za prevoz osoblja, 100 borbenih tenkova. To je impresivna lokacija i koristiće se kao čvorište za sve konvoje koji će uči na sirijsku teritoriju. Očekuju se tri punkta i on će se kontinuirano proširivati.

Uz podršku baze, pro-turski militanti ponovo su započeli aktivne akcije i protiv Sirijske arapske vojske (SAA) i protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD.

Dana 18. marta izbili su sukobi između Sirijske arapske vojske (SAA) i Sirijske nacionalne vojske (SNA) koju podržava Turska u severnom delu Alepa. U sukobima su korišćeni teški mitraljezi. SAA i turske snage takođe su razmenile artiljerijsku vatru. Nisu zabeleženi gubici.

To bi moglo biti preteča onoga što dolazi, brojni provladini i opozicioni mediji više puta su govorili da sirijska vojska priprema veliku operaciju za proterivanje Turske iz delova Alepa koji je okupirala još 2017. godine.

Nedaleko odatle, u Raki, SDF je izvestio da su njegovi borci odbili dva napada pro-turskih militanata. Prvo u selu Saida zapadno od Ajn Ise. Drugi napad je bio na grad Mualk na istoku. Nisu objavljeni konkretni brojevi poginulih i ranjenih.

Područje oko Ajn Ise već neko vreme je nestabilno, a Turska i njeni saveznici često napadaju periferiju grada. Plan Ankare je da potisne Kurde i zauzme grad, što se očekuje  mesecima.

Verovatno kao odgovor na to, dve rakete su ispaljene iz Sirije prema južnom turskom gradu Kilisu. Prema sirijskim izvorima, dve rakete lansirane su iz okoline grada Tel Rifaat u severnom delu Alepa. Položaji pripadaju Jedinicama narodne zaštite (YPG), koje Ankara smatra teroristima. YPG je takođe srž SDF-a.

Turska vojska granatirala je desetak gradova i sela kao odgovor na napad. Takođe su zabeleženi teški sukobi između kurdskih boraca i militanata Sirijske nacionalne vojske koju podržavaju Turci zapadno od grada Al-Baba.

Očekuju se nova turska kretanja, jer nema šanse da se ona odrekne jeftine i lako dostupne nafte iz Sirije i šire. Vlada u Damasku i Rusija različitog su mišljenja.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)