NATO FLOTILA PROVOCIRA RUSIJU: Sa Ukrajincima izvode manevre u Crnom moru, evo šta im je cilj

Novosti online

16. 03. 2021. u 09:47

POMORSKE snage Oružanih snaga Ukrajine održale manevre u Crnom moru zajedno da brodovima stalne protivminske grupe NATO, saopšteno je u Kijevu.

НАТО ФЛОТИЛА ПРОВОЦИРА РУСИЈУ: Са Украјинцима изводе маневре у Црном мору, ево шта им је циљ

Foto: Depositphotos

Brodovi Alijanse su 10. marta ušli u luku u Odesi. Kako se navodi u saopštenju Oružanih snaga Ukrajine, održane su vežbe na moru tipa „Paseks“ (vežbe mornarica dve zemlje tokom kojih treba da se osigura da su brodovi i posade spremni da komuniciraju i sarađuju u uslovima rata ili u okviru humanitarnih operacija).

Cilj manevara bilo je uvežbavanje koordinacije između posada brodova Ukrajine, Turske, Rumunije i Španije, uključujući protivminsko delovanje, odbijanje napada protivnika iz vazduha i drugo.

Ovo je drugi put da se manevri ovog tipa od početka godine održavaju u Crnom moru.

Podsetimo, Vrhovna rada Ukrajine je 2014. godine unela izmene u dva zakona kako bi se omogućilo približavanje zemlje NATO i pristupanje Alijansi. Dve godine kasnije članstvo u NATO postavljeno je i kao spoljnopolitički cilj zemlje.

Rusija je, s druge strane, poslednjih godina u više navrata ukazivala na aktivnost NATO u blizini zapadnih granica zemlje bez presedana, pri čemu je obrazloženje Alijanse da se time „obuzdava ruska agresija“.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga Alijanse u Evropi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u jednoj od ranijih izjava naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za bilo koga ali da neće nemo posmatrati aktivnosti koje su potencijalno opasne po njene interese.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba