BUM ELEKTRIČNIH BICIKALA: U Nemačkoj skočila potražnja za dvotočkašima

Tanjug

14. 03. 2021. u 00:24

TOKOM pandemije korona virusa sve više ljudi u Nemačkoj odlučilo je da koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a naročito je bum doživelo tržište električnih bicikala.

БУМ ЕЛЕКТРИЧНИХ БИЦИКАЛА: У Немачкој скочила потражња за двоточкашима

Foto V. Mitrić

Proizvođači su povećali prihode za preko 60 odsto, i ne uspevaju da isporuče sve na vreme, piše Dojče vele i dodaje da je potražnja zapravo tolika da neki proizvođači skupljih modela ne postižu da naprave koliko se traži.

Ukupno je prodato pet miliona bicikala prošle godine (16,9 odsto više nego 2019) sa prosečnom cenom od čak 1.279 evra. Razlog je što se u ovih pet miliona broji 1,95 miliona električnih bicikala (porast od 43 odsto) i 100.000 teretnih bicikala (od kojih 78 odsto ima bateriju).

Nemački proizvođači su podigli obrt za vrtoglavih 60,9 odsto i branša je bila teška 6,44 milijarde evra 2020. godine. Raste proizvodnja, raste i izvoz.

Razlog nije misterija: iz straha od zaraze u gradskom prevozu, mnogima je milije da voze bicikl. Osim toga, u udruženjima kažu da zbog ograničenja putovanja Nemci odmor gotovo isključivo provode u domovini pa često ponesu i bicikl da bi se vozili u prirodi.

Kako priznaje Tomas Kunc iz Udruženja trgovaca dvotočkašima, nisu sve mušterije dobile model koji su htele. Gužva se stvara i u radionicama za popravku bicikala.

U jesen su trgovci maltene rasprodali sve što su imali, ali su tokom zime dopunili magacine.

"Industrija i trgovci su uradili sve što su mogli da obezbede što bolje snabdevanje za iduću biciklističku sezonu“, kaže Kunc.

Jedna od muka za nemačke proizvođače je tesnac koji nastaje pri isporuci sirovina iz Azije. Neki delovi za bicikle stižu sa zakašnjenjem zbog nedovoljno kapaciteta za transport do evropskih luka.

"Problem nam prave proizvođači mikročipova, odnosno njihovi liferanti koji ne uspevaju da povećaju proizvodnju u skladu sa razvojem tržišta“, kaže Tomas Lajht iz Brozea, nemačke firme koja pravi elektromotore, između ostalog i za bicikle.

Trgovce brine i što u martu, kada se tradicionalno prodaje veliki broj bicikala, ne mogu svuda da otvore svoje vrata zbog lokdauna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)