NOVE OZNAKE NA HRANI: Zbog bolesti u celoj EU jedinstven sistem obeležavanja

Tanjug

10. 03. 2021. u 16:22

EVROPSKA komisija će 2022. predložiti jedinstven sistem označavanja prehrambenih proizvoda za celo evropsko tržište radi boljeg informisanja građana i borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti, saopštila je danas hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

НОВЕ ОЗНАКЕ НА ХРАНИ: Због болести у целој ЕУ јединствен систем обележавања

Foto Pijaca PG

Borzan je, na konferenciji o obaveznim oznakama hranljivosti na prednjoj strani pakovanja hrane i pića čije se uvođenje planira, navela da je 2017. godine zbog nezdrave ishrane u EU umrlo više od 950 hiljada ljudi, uglavnom od srčanih bolesti i raka, a da Hrvatska stoji mnogo gore od proseka, prenosi Hina.

"Nove oznake će pomoći kupcima da na policama lakše nađu zdravije proizvode, primera radi da među 10 pakovanja kukuruznih pahuljica izaberu one hranljivije", rekla je ona i dodala da oznake moraju biti uočljive, lako razumljive i bazirane na naučnim saznanjima.

Borzan je podsetila i da je nedavno istraživanje Eurobarometra pokazalo da se 82 posto ispitanika u Hrvatskoj potpuno ili uglavnom slaže da bi trebalo da postoji jedan logo koji bi signalizirao da je hrana zdrava i održiva.

Na konferenciji je istaknuto da se među osam sistema oznaka, koji se trenutno na dobrovoljnoj bazi upotrebljavaju u EU i koje razmatra Evopska komisija, nalazi i hrvatski žig "Živeti zdravo".

Sanja Musić Milanović, koja vodi ovaj projekat pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), rekla je da je garantnim žigom "Živeti zdravo" trenutno obeležen 281 proizvod, koji nutritivno zadovoljava najviše kriterijume, što očito nije kritična masa proizvoda da ljudi počnu da ih prepoznaju na policama.

Garantni žig se proizvodu dodeljuje na tri godine, a unutar tog perioda može se s vremena na vreme, a i ne mora, slučajno odabrani proizvod ponovo testirati, dodala je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna