ŽIVOTI SU U PITANJU, TREBA DA RADITE 24/7: Oštra poruka slovačkog premijera Evropskoj agenciji za lekove

Tanjug

09. 03. 2021. u 15:48

SLOVAČKI premijer Igor Matovič poručio je danas da je epidemiološka situacija alarmantna i pozvao Evropsku agenciju za lekove (EMA) da radi danonoćno kako bi se ubrzalo odobravanje vakcina protiv Kovid 19, ako EU ne želi da države članice koriste neodobrene vakcine, prenosi Rojters.

ЖИВОТИ СУ У ПИТАЊУ, ТРЕБА ДА РАДИТЕ 24/7: Оштра порука словачког премијера Европској агенцији за лекове

Foto: AP

Agencija navodi da je Matovič danas reagovao na izjavu direktorke Upravnog odbora EMA Kriste Virtumer Hohe koja je u nedelju rekla da države članice EU treba da se uzdrže od davanja nacionalnih odobrenja za rusku vakcinu Sputnjik V sve dok EMA preispituje njenu bezbednost i efikasnost.

- Draga Krista, svi bismo bili veoma srećni kada biste u narednim mesecima promenili radno vreme u EMA na 24/7, tako ne biste odobravali nove vakcine za tri meseca, već za tri nedelje. Život je u pitanju. I ne samo jedan - poručio je on danas u objavi na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je slovački premijer postigao dogovor sa Rusijom o isporuci dva miliona vakcina Sputnjik V i dočekao isporuku prvih 200 000 doza 1. marta nakon što su novi slučajevi Kovid 19 naglo porasli, a Slovačka postala jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu.

Još nekoliko država centralne Evrope počelo je da koristi ili razmatra upotrebu ruskih ili kineskih vakcina protiv KOVID-19 zbog relativno sporog sprovođenja imunizacije EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju