GDE ĆE IZBITI RAT RUSIJE I AMERIKE? Vojni ekspert otkrio tri tačke zbog kojih može početi novi svetski sukob!

Novosti online

24. 02. 2021. u 18:34

ГДЕ ЋЕ ИЗБИТИ РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ? Војни експерт открио три тачке због којих може почети нови светски сукоб!

Foto: Depositphotos/Printscreen

RUSKI vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec rekao je da postoje tri kritične geografske tačke na kojima u bliskoj budućnosti može doći do rata Rusije i SAD, piše Ria Fan.

Prema njegovom mišljenju, rizik od rata nuklearnih sila je najveći na Crnom Moru, u Donbasu i na Arktiku. 

Tenzije u Crnom moru su povezane sa američkim ambicijama u tom regionu, rastućim vojnim prisustvom Vašingtona u Rumuniji i zapadnom podrškom ukrajinskim oružanim snagama.

U Donbasu rizik od rusko-američkog rata postoji zbog činjenice da Kijev pretenduje da povrati Krim, kao i Donjecku i Lugansku narodnu republiku. Sjedinjene Države već godinama snabdevaju ukrajinsku vojsku novim oružjem. Rizik je dodatno povećan zbog planova za stvaranje "malog NATO pakta", koji bi obuhvatio sve zemlje koje formalno ne mogu da se pridruže severnoatlantskoj alijansi.

Baranec ističe da će rat početi ograničenim napadom na Rusiju sa teritorije Ukrajine, Gruzije ili Moldavije. Kao odgovor biće naneti udari ne samo po napadačima, već i po svim centrima moći u kojima je doneta odluka o napadu.

Arktik može postati središte sukoba zbog bogatstva resursima, kao i strateški važnog Severnog morskog puta, istakao je Baranec. Američka vojska i mornarica teško mogu dominirati ledenim bespućima, pre svega zbog blizine i superiornosti Rusije, kao i zbog činjenice da Vašington nema dovoljno ledolomaca. U toj oblasti Amerikanci će se pozivati na međunarodno pravo kako bi ograničili Rusiju.

Viktor Baranec/Foto: Printskrin

- Počinje ozbiljna borba za zakonska prava eksploatacije na Severnom morskom putu. Amerikanci su već jasno rekli da ne haju za ruske uslove, i da nameravaju da slede svoja sopstvena pravila. Nismo mi za džabe rasporedili divizije na Čukotki. A Vašington je već poslao čitav vazduhoplovni puk na Aljasku. Počelo je da varniči - rekao je Baranec.

Ranije je Japan, strateški važan saveznik SAD, neočekivano doneo samostalnu odluku o korišćenju Severnog morskog puta. Japanski ambasador u Rusiji Toehisa Kodzuki je rekao da je za njih čak 40 odsto efikasnije da koriste SMP u odnosu na tradicionalne putne pravce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ban Kulin

24.02.2021. 18:55

Na ove izazove moguće je vrlo lako odgovoriti; najpre treba objediniti Rusiju i Belorusiju u jednu državu, a zatim treba pokrenuti kampanju o obnovi Kijevske Rusije, što će kao ideja osim Rusa iz Dombasa i Luganska privući i brojne Ukrajince, pre svega one koji pripadaju zvanićnoj Ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijaršije kao i sve one Ukrajince koji ne pripadaju toj crkvi, a izjašnjavaju se da govore ruskim jezikom kao svojim maternjim jezikom što bi skupa bila većina u Ukrajini, to bi, dakle, u Ukrajini stvorilo potrebnu većinu za političku reintegraciju sa Moskvom. ovako bi bio rešen problem u Crnom Moru i Pridnjestrovlju, a problem sa Arktikom bi se rešio prodajom manje grupe ostrva u Severnom ledenom okeanu kineskoj strani, čime bi Kina postala arktička zemlja, pa bi zajedno sa Moskvom kao ruski saveznik nastupala prema Americi, Rusi bi tako u svoj konflikt sa Amerikom uvukli i Kineze na svojoj strani.

Gio

24.02.2021. 23:20

@ban Kulin - Dobra ideja. Ali sa severa napasti rusiju je skoro ne moguće jer severna flota uvek prva dpbije najbolje podmornice, brodove rakete i mnogo je protiv podmorničkoh i brodskih mina, najbolji pvo sistemi, mreža radara takodje najsavremenijih. Sa juga nemoguće od kine, Indije jer si saveznici, a u siriji već omaji dosta opreme, sa strane alkaske tesko zboh kamčatke i kurilskih ostrva ker ima služe na prirodna odbrana pored pvo sitema i kake avijacije. Evropa se plaši rata pa i manjeg obima jer mnogo imaju da izgube. Svakako je dobra ta ideja sa belorusijom i rusijom ali ne verujem u potpuno spajanje jer su belorusi šuplji sto se tiče vojnih struktura i mislim da ruski generali ne veruju previše beloruskim ali mofli bi tu da urade nešto. Dnr i Lnr da se spoje sa rusijom ili opet bar vojnim sporazumom. Ako je savezništvo rusije i kine jako, onda je NATO u problemu pa i rusko indijsko savezništvo. Malo ke problem što se kinezi ne mirišu sa indijom a da nike tako trojno savezništo tipa rusija, kina i Indija bi bilo ne pobedivo. Rupa je pakistan, mada opet ovi su prejaki sada.

Lucky

24.02.2021. 23:46

@ban Kulin - Al lupetas.Belorusuja Rusiji nije.mnogo potrebna vsc obrnuto. Naravno da nesto i Rusija ima od toga. Sto se tice ,,Kijevske Rusije ,,kako si je nazvao ,upravo to je i dovelo do sukoba.Za Rusiju je trenutno ,bar sto se Crnog mora i nkvokomponovanih nato drzava tice,najbolja opcija i najbrza ,nuklearne baze u Srbiji.Time bi napravili sebi otstupnicu da uh ne napadaju iz Italije ,albanije,hrvatske ,slovenije,madjarske,Austrije ,Grcke,bugarske i Rumunije. Jer bi mogli odatle vrlo lako i brzo da deluju,a imali bi vremena da pripreme i odbranu.

vladimir

17.03.2021. 00:57

Ponavljam, za neupućene, najveća NATO bezbednost je Ruski razum i strpljenje, a kada to prestane, nastaje MRAK i to prvo u Americi! Ovo je holivudsko "šepurenje" bivše sile čiji KOMPLEKSI vrtoglavo rastu jer se teško mire sa gubitkom pozicije svetskog hegemona! Ne daj bože sukoba /tako se kaže/ a sve što nije rusko, NEĆE izaći iz Crnog mora, i ne samo iz njega! Ja bih /iskreno/ voleo da Rusi REŠE "slučaj amerika", krajnje je vreme!