ISTORIJSKI SASTANAK U SOČIJU: Putin i Lukašenko razgovarali "oči u oči" (VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2021. u 15:12

SASTANAK ruskog predsednika Vladimira Putina i beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka održan je u Sočiju.

ИСТОРИЈСКИ САСТАНАК У СОЧИЈУ: Путин и Лукашенко разговарали очи у очи (ВИДЕО)

Foto: EPA

Putin je primetio da se saradnja traži na različitim nivoima. Naglasio je da Rusija ostaje najveći trgovinski partner susedne republike.

- Zadovoljstvo mi je da konstatujem da se nivo interakcije, strateškog partnerstva, saveza potvrđuje, a Rusija ostaje najveći trgovinski i ekonomski partner Belorusije - oko 50 procenata, mi smo najveći investitor - rekao je Putin.

Lider Rusije je dodao da se ukupne investicije u belorusku ekonomiju procenjuju na više od 4 milijarde dolara.

Lukašenko je primetio da je finansijska pomoć koju je Moskva pružila Minsku bila blagovremena i važna.

- Trebalo bi da znate da novac nismo bacili, ulažemo u proizvodnju, kupujemo ogromnu količinu sirovina i komponenata iz Rusije, a ovaj obim neprestano raste. Ako sprovedemo projekte koje smo odobrili, onda će se uvoz iz Ruske Federacije znatno povećati - očekuje beloruski lider.

Predsednici su razgovarali i o vakcinama protiv korona virusa. Lukašenko je najavio razvoj beloruskog leka zasnovanog na ruskim tehnologijama.

- Najefikasnija vakcina je ruska. Prepoznata je u celom svetu, bez obzira kako je neko ismevao. Ovo je najefikasnija vakcina - rekao je predsednik republike.

Primetio je da bi bez podrške Rusije države teško mogle da organizuju vakcinaciju. Putin je podsetio da će nove pošiljke "Sputnjika V" biti isporučene Belorusiji u februaru i martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna