ALARMANTNO UPOZORENJE IZ FRANCUSKE: Tamo gde je prisutna južnoafrička varijanta virusa bolje ne davati "Astrazeneku"

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

17. 02. 2021. u 15:14

VAKCINA "Astrazeneka" protiv virusa korona ima sve manje pristalica u Francuskoj.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКЕ: Тамо где је присутна јужноафричка варијанта вируса боље не давати Астразенеку

Foto AP

Lekari se redom žale na neželjene efekte. Dodatnu zabrinutost o efikasnosti ovog cepiva izazvala je izjava stratega kampanje vakcinisanja Alena Fišera da bi bilo bolje da se ona ne daje zdravstvenim radnicima u francuskom departmanu Mozel na krajnjem istoku zemlje, gde je primetno pojačano cirkulisanje južnoafričke i brazilske varijante kovida na koju ova vakcina izgleda nema zadovoljavajuće dejstvo.

Fišer je to pokušao da opravda činjenicom da se još ne poseduju svi potrebni podaci o efikasnosti, već samo nepotpune analize koje dolaze iz Južne Afrike, te da cepiva "fajzer" i "modernu" predlaže za lekare u Mozelu "iz predostrožnosti".

Drugi razlog je to što se sa dve pomenute američke vakcine brže stiče imunitet, s revakcinom posle samo tri nedelje, što je od izuzetne važnosti za zaštitu onih koji se nalaze u prvim redovima borbe protiv kovida. Revakcina se kod "Astrazeneke" prima tek za 12 nedelja.

To je, međutim, samo pojačalo sumnjičavost zdravstvenog osoblja prema ovoj vakcini na koju se oko četvrina zaposlenih u bolnici u Brestu na Atlantskoj obali žalila zbog značajnih propratnih pojava kao što su visoka temperatura, glavobolja i veliki umor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)