MATARELA O NOVOJ ITALIJANSKOJ VLADI: Predvodiće ličnost visokog profila, glavni kandadat Mario Dragi?

M. Ostojić

02. 02. 2021. u 23:41

PREDSEDNIK Republike Serđo Matarela večeras kasno objavio je, posle neuspešnih pregovora sa političkim snagama vladine većine i onih koji su je nedavno napustili izazivajući krizu, da će „veoma brzo imenovati ličnost visokog institucionalnog profila koja će voditi Vladu na političkoj bazi sa sadašnjom vladinom većinom koja je podržavala prethodnu Vladu“.

МАТАРЕЛА О НОВОЈ ИТАЛИЈАНСКОЈ ВЛАДИ: Предводиће личност високог профила, главни кандадат Марио Драги?

FOTO: Tanjug/AP

Predsednik Matarela objasnio je veoma detaljno kako bi izgledao jedan drugi put formiranja Vlade, prevremeni izbori, koje bi teškoće donela zemlji kampanja usred pandemije i koliko bi vremena Italija izgubila u rešavanju gorućih pitanja do izbora, a nakon raspuštanja Parlamenta. Zemlja se nalazi u veoma teškoj sitauciji sanitarnoj, socijalnoj i ekonomsko-finansijskoj i potrebna je aktivna Vlada sa odgovornošću u donošenju odluka vezanih i za datume EU i za Fondove koje očekuje Italija.

Uskoro će imenovati osobu koja će voditi Vladu i uputio je apel da takvu ličnost i Vladu podrže sve političke snage, biće to Vlada sa ličnošću visokog profila i Vlada koja mora u punom smislu da obavlja svoje aktivnosti u najvažnijim mesecima borbe protiv pandemije, u kampanji vakcinisanja, „jer građani traže momentalne odgovore“.

Do ovakve odluke stiglo se nakon krugova sastanaka i razgovora o mogućnoj saglasnosti u davanju života jednoj novoj proširenoj

Vladi u krizi „nije bilo jednoglasnog stava među partijama vladine većine i partije koja je izazvala krizu „Italija Viva“ to je večeras saopštio predsednik italijanske Poslaničke skupštine Roberto Fiko podnoseći izveštaj predsedniku Republike Serđu Matereli o rezultatu četvorodnevnog „ispitivanja“ političkih snaga.

Razlike su bile evidentne u gotovo svakom bitnom pitanju o kojem se diskutovalo, reformi pravosuđa ili kako potrošiti novac kojeg je EU namenila Italiji iz Fonda za obnovu, 209 milijardi evra, ali uz čvrst Program gde su nesaglasja duboka kao ambis. Zato se predsednik Republike odlučio da urgentno spašava Vladu i Italiju sa ličnošću čije će se ime veoma brzo saznati.

Već se pretpostavlja da će čovek koji će predvoditi Vladu biti Mario Dragi, poznati ekonomsita, akademik, bankar, bio je predsednik Centralne evropske banke od 2011 do 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)