NORVEŽANI STRAHUJU OD SUKOBA SAD I RUSIJE: Hoće li bojno polje dve super sile biti u njihovom dvorištu

Novosti online

01. 02. 2021. u 23:25 >> 01:12

POVEĆANO američko prisustvo u Norveškoj imaće negativne posledice i za samo Oslo, piše norveški list NRK.

НОРВЕЖАНИ СТРАХУЈУ ОД СУКОБА САД И РУСИЈЕ: Хоће ли бојно поље две супер силе бити у њиховом дворишту

Foto: Tviter

Prema mišljenju profesora sa norveške Vojne akademije, potpukovnika Turmuda Hejera, upravo Norveška može da bude mesto sukoba dve države u slučaju vojnog zaoštravanja.

„Norveška sve aktivnije učestvuje u rivalstvu supersila Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ujedno raste i rizik da će u slučaju sukoba ili krize, ako izmakne kontroli, Norveška postati bojno polje SAD i Rusije“, smatra Hejer.

On je dodao da je Norveškoj poslednjih godina poverena uloga strateški važne teritorije u odbrani SAD-a na krajnjem severu, jer je ona najbliža „nuklearnim snagama Rusije kojih se Amerika najviše plaši u kriznoj situaciji“.

Hejer smatra da su SAD posvećene obuzdavanju Rusije i da će Norveška sada morati da napravi balans između dve sile.

„Norveška i SAD vode novi hladni rat sa Rusijom“, izjavio je profesor.

Ranije su mediji pisali da će četiri američka bombardera tipa B-1B „Lanser“ biti razmeštena u norveškoj vojnoj bazi u februaru. Međutim, nije bilo zvanične potvrde ove informacije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u januaru, tokom videokonferencije sa norveškom šeficom diplomatije Ine Eriksen Sorejde izjavio, da povećana vojna aktivnost Norveške, pomeranje infrastrukture NATO-a ka ruskim granicama može imati negativne posledice za Arktik. Takođe je izrazio nadu da će biti obnovljeni tradicionalni dobrosusedski odnosi između dve države.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)