BESNI RAT ZA VAKCINE U EVROPI: Haos u EU zbog kašnjenja u isporuci cepiva protiv virusa korona

Goran Čvorović, dopisnik Brisel

29. 01. 2021. u 09:30

IZNERVIRANI najavljenim znatnim smanjenjem isporuke vakcine "Astra Zeneke" i pre nego što je dobila dozvolu, evropske i belgijske vlasti poslale su Federalnu agenciju za lekove i zdravstvene proizvode u inspekciju fabrike u Senefu.

БЕСНИ РАТ ЗА ВАКЦИНЕ У ЕВРОПИ: Хаос у ЕУ због кашњења у испоруци цепива против вируса корона

Foto Ap

Reč je o mestu u Belgiji, gde se nalazi jedan od četiri pogona za proizvodnju nove vakcine, dok su dva u Velikoj Britaniji.

Zvanični razlog je bio da se utvrde tačni razlozi kašnjenja. Ljutnja država je velika, pa nalaze belgijskih inspektora zajednički ispituju i stručnjaci iz Holandije, Italije i Španije. Izveštaj se očekuje za nekoliko dana. Francuska ministarka za industriju Anjes Panije Rinaše je od EU takođe zahtevala da izvrši kontrolu. Zanimljiva je njena teza da tako treba "brzo otkloniti sumnje oko destinacija na koje su upućene doze". I nemački ministar zdravlja Jens Špan bespogovorno očekuje da "Astra Zeneka" isporuči dogovorene doze.

Lakonsko objašnjenje firme je da je uzrok zastoja "problem rentabilnosti" u belgijskoj fabrici. U EU nisu zadovoljni ovim odgovorom. Naročio ih je razgnevila poruka koju je u simultanom intervjuu u utorak, u više evropskih listova, uputio direktor Paskal Sorio, da se "Astra Zeneka" ni na koji način nije ugovorno obavezala prema EU i da će učiniti sve, ali bez garanacije da će uspeti!

Foto Ap

Odmah su reagovali u Briselu, ističući da ugovor predviđa čak i dodatne doze.

Skrenuli su pažnju da su izdvojili 336 miliona evra, od kojih je deo već uplaćen, da bi ova firma mogla da razvije vakcinu. Sledećeg dana, u sredu, u trenutku dok su inspektori već kretali na zadatak, pozvali su direktora "Astra Zeneke" na razjašnjenje u Evropsku komisiju.

Najpre je saopšteno da neće otići, ali je ipak otišao. Atmosfera na sastanku je bila naelektrisana.

Iz "Astra Zeneke" su podsetili da vakcinu daju "bez profita" i razgovor su ocenili "konstruktivnim".

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides je, međutim, dodala da ostaju nejasnoće oko kalendara u dostavi vakcina. Nije se stekao utisak da će britansko-švedska firma nadoknaditi zaostatak.

SAMO ZA MLAĐE OD 65 GODINA

VAKCINA "Astra Zeneke" treba da se daje samo osobama mlađim od 65 godina, saopštio je juče nemački Komitet za vakcinu. "Trenutno nema dovoljno podataka da bi se procenila efikasnost vakcine za starije od 65 godine", naveo je Komitet u odluci koju je stavio na raspolaganje nemačkom Ministarstvu zdravlja. Vakcina "Astra Zeneke", treba da se ponudi samo ljudima starosti od 18 do 64 godine, navodi se u saopštenju.

A smanjenje isporuke nije malo. Iznosi i do 60 odsto! Primera radi, Francuskoj je predviđenih 17,5 miliona doza, najpre smanjeno na devet, a onda na 4,5 miliona! To je veliki udarac za kampanju cepljenja, i to u trenutku kada virus ponovo dobija na zamahu, s britanskom varijantom koja je, ironijom sudbine, najjača. Sve to treba staviti u kontekst u kome ovde nema ni kineskih, ni ruskih vakcina. Od "Astra Zeneke" je, inače, kupljeno 400 miliona doza.

Iz EU sada očekuju da se zaostatak pod hitno nadoknadi iz proizvodnih pogona u Velikoj Britaniji. Ali, posle "bregzita" svako gleda svoj interes. Britanci su sa svojom firmom sklopili sporazum još u junu prošle godine, tri meseca pre EU, na osnovu kog im se prioritetno dostavlja sva proizvodnja na njihovom tlu. Zvanični London očekuje dogovorenih dva miliona vakcina nedeljno.

Foto Ap

Za to vreme, bar je "Fajzer" požurio da donekle nadoknadi zaostatak. Iz ove firme su poručili da su u sredu "povratili uobičajeni ritam proizvodnje". Prošle nedelje nedostatak je iznosio osam odsto. Privremeni problem je nastao sredinom meseca, u fabrici u belgijskom Pursu.

EU je od "Fajzera" naručila 600 miliona doza. Istovremeno, francuski "Sanofi" se ponudio da do leta proizvede 125 miliona doza "Fajzerovog" cepiva, imajući u vidu da njihova vakcina neće stići do kraja godine. Takođe, još tri francuske firme proizvodiće cepiva "Fajzera", "Moderne" i "Kjur-Vaka", što bi trebalo da omogući nadoknadu zaostatka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!