GLEDAĆEMO "BALKANIZACIJU" AMERIKE: Britanski diplomata vidi rizik od krvoprolića i rata u SAD

Novosti online

11. 01. 2021. u 19:08

BIVŠI ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Milibend predvideo je „balkanizaciju“ Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi „Dejli mejl“.

ГЛЕДАЋЕМО БАЛКАНИЗАЦИЈУ АМЕРИКЕ: Британски дипломата види ризик од крвопролића и рата у САД

Foto: Tanjug/AP Photo

Diplomata je juriš na Kapitol nazvao postupkom bez presedana. Milibend smatra da su pristalice Donalda Trampa — „hrpa mrzitelja“ koji su posegli na „svete demokratske institucije“. On je uveren da neredi, koji su ugušeni u Vašingtonu, neće dovesti do kraja krize, jer „vatra mržnje“ nije ugašena.

Bivši britanski ministar smatra da postoji rizik da će se Amerika pretvoriti u Balkan tokom perioda akutne faze rata i krvoprolića.

Kako je rekao, pod „balkanizacijom“ smatra proces raspada regiona na racepkane etničke grupe koje su ujedinjene samo zajedničkim geografskim položajem i rastrgnute neprijateljstvom i suprotnostima.

- U tome je opasnost za sadašnju Ameriku. Trenutne tenzije nisu ograničene vremenskim zonama, pa čak ni politikom. Ona se tiču mnogo važnijih pitanja – kulture, sopstvene percepcije, smisla, pogleda na sveta - smatra bivši ministar.

Prema rečima diplomate, te kontroverze raspiruju pojedine medijske mašine koje preferiraju blaćenje umesto debata. Kako je rekao, u slučaju SAD to je praćeno velikim rizicima zbog činjenice da stanovništvo zemlje poseduje veliki broj oružja.

Podsetimo, veliki neredi obeležili su održavanje sednice Kongresa SAD na kojoj su potvrđeni rezultati predsedničkih izbora. Pristalice Donalda Trampa okupile su se u Vašingtonu i upale u zgradu Kongresa 6. januara. Policija je upotrebila suzavac, a tokom nereda četvoro ljudi je izgubilo život, od čega je jedna žena ubijena iz vatrenog oružja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili