RUSI I NA BOŽIĆ SA MASKAMA: Bogosluženja na dan rođenja Hristovog pod senkom virusa korona

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

08. 01. 2021. u 07:33

OVOGODIŠNjE božićno bogosluženje u Rusiji biće zapamćeno po tome što crkve nisu bile prepune kao običnno, a vernici su nosili zaštitne maske.

РУСИ И НА БОЖИЋ СА МАСКАМА: Богослужења на дан рођења Христовог под сенком вируса корона

Foto: arhiva

Ruska pravoslavna crkva poštovala je sanitarne norme da se ne bi zarazili oni koji dođu u hramove. Patrijarh Kiril, po tradiciji, služio je prazničnu liturgiju u najvećem hramu u Rusiji, Crkvi Hrista spasitelja na obali reke Moskve, nedaleko od Kremlja. U ogromnoj crkvi bilo je samo 350 vernika koji su dobili pozivnice. Na mestu za visoke goste nije bilo gradonačelnika Moskve i najviših državnih rukovodilaca.

Obraćajući se vernicima, patrijarh Kiril je rekao da će 2020. godina biti zapamćena kao teška. Jasno smo osetili koliko je ranjiva civilizacija koja se mnogima do tada činila čvrstom. Ipak, znatno jačom se pokazala ljubav prema bližnjima. Istakao je doprinos lekara, drugih medicinskih radnika i volontera.

- U izolaciji, videli smo šta znači ostati bez živog opštenja koje nikada u punoj meri ne mogu da zamene virtualni kontakti. Želim da verujemo da ćemo se sa još većom pažnjom odnositi jedni prema drugima - kazao je patrijarh Kiril i pozvao vernike i sveštenstvo da se mole za zaražene tim opasnim verusom.

PUTIN NA OSTRVU

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin, noć uoči Božića proveo je u Nikolinoj crkvi na ostrvu Lipnu, na jezeru Iljmen u Novgorodskoj oblasti. Niko od desetak prisutnih nije imao maske, što znači da su pre toga svi bili testirani, kako zahteva predsednička služba protokola. Nikolina crkva je jedan od prvih kamenih hramova u Rusiji, napravljen posle najezde Mongola. Izgrađena je 1292. godine, a u njoj su sačuvane freske iz 13. veka. Putin je domaćinima poklonio ikonu, napravljenu u pravoslavnom manastiru grada Šćigri u Kurskoj oblasti 2017.

Foto: Kremlin.ru

Upozorio je da je čudno kad sveštenici tvrde da ne postoji nikakva epidemija korone. "Nažalost, od korone je u Rusiji umrlo više od sto sveštenika", kazao je patrijarh Kiril. Mada je jedan broj ruskih političara, među kojima i kontroverzni Vladimir Žirinovski, lider Liberalno-demokratske partije Rusije, predlagao da se zatvore crkve dok prođe epidemija korone, Ruska pravoslavna crkva nije zatvorila hramove za Božić. Mitropolit Ilarion, predsednik Sinodalnog odeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije, apelovao je na stare da ne dolaze u hramove, nego da bogosluženje prate preko TV-a.

Kad je u proleće 2020. godine bio prvi talas epidemije virusa korona, patrijarh Kiril pozvao je vernike da ne dolaze u hramove, a sveštenici su bogoslužili bez vernika. Jedan broj sveštenika se nije držao te preporuke. Kada se shvatilo da će pandemija potrajati, odlučeno je da se u crkvama vodi računa o sanitarnim normama i da vernici obavezno nose maske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni