BILO JE KAO U LOŠIM HOLIVUDSKIM FILMOVIMA: Nepoznati detalji Putinove božićne posete Asadu

Novosti online/Đ. M.

07. 01. 2021. u 20:10

БИЛО ЈЕ КАО У ЛОШИМ ХОЛИВУДСКИМ ФИЛМОВИМА: Непознати детаљи Путинове божићне посете Асаду

Foto: EPA/Depositphotos

MINISTAR odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu otkrio je do sada nepoznate detalje posete Vladimira Putina Siriji, koja se zbila pre tačno godinu dana, piše RIA Novosti.

On je intervjuisan za potrebe filma "Rusija nema pravo na grešku - Božićna poseta Damasku", i rekao je da pripreme za dolazak u Siriju nalikuju nekom holivudskom filmu.

- Ovaj film može biti vrlo dobar primer kako fukncionišu naše službe, ali sa druge strane može i da nalikuje na triler koji je gori od bilo kog holivudskog filma - rekao je Šojgu u šali.

Ruski ministar odbrane je rekao da je Putin sam odlučio da ode u Siriju, i da su pre poletanja detaljno analizirani izveštaji svih bezbednosnih službi, pre svega Generalštaba, koji su saopštili da su završene velike borbe u Siriji i da je počela obnova mirnog načina života.

Putinova poseta je takođe pokazala i građanima Sirije počela tranzicija zemlje u novu fazu.

Šojgu je naglasio da je, kako se približavao datum posete, napetost među ruskim bezbednjacima stalno rasla, pogotovo zbog određenih izveštaja koji su stizali sa terena.

- Specijalisti bezbednosnih agencija su izvršili potpunu i detaljnu procenu svih pretnji, dok su u isto vreme morali da izbegnu bilo kakvo privlačenje pažnje na predstojeću Putinovu posetu. Zato su pripreme počele mnogo pre datuma putovanja - rekao je Šojgu.

Foto: EPA

General Valerij Gerasimov je rekao da je trasa kretanja Putinovog vozila proveravana stalno, zbog mogućih postavljenih eksplozivnih naprava, kao i da su zgrade duž te rute bile pregledane od strane specijalista za radiacionu, hemijsku i biološku zaštitu.

Podsećamo, Putin je posetio Damask 7. januara 2020. On je bio u komandnom centru ruske vojske, a zatim je razgovarao sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom. Pored toga, vozio se kroz Damask, posetio pravoslavnu crkvu Svete Device Marije i jednu od najstarijih džamija na svetu - džamiju Umajad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)