SUMNJA U DELOTVORNOST OKSFORDSKE VAKCINE: Direktor Agencije za lekove poručio Italijanima - nećete moći da birate!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

02. 01. 2021. u 21:17

СУМЊА У ДЕЛОТВОРНОСТ ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ: Директор Агенције за лекове поручио Италијанима - нећете моћи да бирате!

Foto AP

ITALIJANSKA Agencija za lekove (Aifa) biće ta koja će odlučivati kome će biti namenjena koja vakcina protiv virusa korona.

To znači da nijedan Italijan neće moći da bira da li će da primi imunizaciju pritiv virusa i to od ovih prozvođača: Fajzer, Moderna, AstraZeneka-Oksford ili Sanofi.


Ovaj hladan tuš stigao je od generalnog direktora Agencije za lekove Nikole Magrinija, jer će Aifa biti obazriva u procenama koja vakcina treba da bude dodeljena kojim kategorijama stanovništva.

Kritikujući početak vakcinisanja u Engleskoj, Magrini zaključuje da su Englezi sledili obrnutu liniju, da bi reagovali što brže, pa su pravili problematične izbore. On je konkretno naveo kao lošu odluku da se onima koji su primili jednu vakcinu odloži druga doza, da bi se dala prednost onima koji još nisu primili nijednu dozu.

- S obzirom da nije istovetan procenat efikasnosti svih vakcina, kao i da nisu sve iste, neće biti slobode u izboru vakcine - zaključuje Magrini.

On inače ima kritičko mišljenje o vakcini britanskog proizvođača, AstraZeneka-Oksford. Smatra da je trebalo da prođe strože provere Aife, iako je dobila zeleno svetlo Evropske agencije za medicinu (Ema).

Direkor Aife izražava sumnju u vakcinu AstraZeneka i plaši se mogućih nepovoljnih reakcija, što je već citirano u studiji koju je objavio časopis "Lanćet". On je kao zaključak poručio - "moramo dobro videti i jasno proceniti njen rizik i blagotvornost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)