ZAHAROVA „PECNULA” AMERIKANCE: Ne mogu da istrpe konkurenciju, sankcije Turskoj zbog S-400 su pokazatelj nesposobnosti Vašingtona

Novosti online

16. 12. 2020. u 16:34

ЗАХАРОВА „ПЕЦНУЛА” АМЕРИКАНЦЕ: Не могу да истрпе конкуренцију, санкције Турској због С-400 су показатељ неспособности Вашингтона

Marija Zaharova / Foto T. Ćirić

AMERIČKE sankcije protiv Turske zbog nabavke ruskog PVO raketnog sistema S-400 još jedan je pokazatelj nesposobnosti Vašingtona za poštenu konkurenciju, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv turskog Sekretarijata za odbrambenu industriju i njegovog šef Ismaila Demira, kao i protiv još troje fizičkih lica u Turskoj „zbog veza sa Rusijom“.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da će Vašington striktno realizovati sankcije u skladu sa zakonom „O suprotstavljanju protivnicima Amerike putem sankcija“, a zbog saradnje trećih zemalja sa odbrambenim sektorom Rusije.

- Ovo je još jedan dokaz da Amerika ne može da izdrži konkurenciju, da igra po pravilima. Potrebni su dodatni koraci kako bi osigurala za sebe neke konkurentne prednosti bez obzira što su ti koraci u suprotnosti  sa zakonom. U to spadaju jednostrane sankcije u vezi sa vojno-industrijskim kompleksom - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)