NAPAD NA LAVROVA IZ AMERIKE: Pompeo optužuje ruskog ministra, seju haos pa traže krivca u Rusiji

Novosti online

15. 12. 2020. u 18:33

AMERIČKI državni sektretar Majk Pompeo optužio je ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova za „pogrešno shvatanje činjenica“ o akcijama Vašingtona u Sredozemlju, kao i da je Moskva ta koja seje haos na Mediteranu.

НАПАД НА ЛАВРОВА ИЗ АМЕРИКЕ: Помпео оптужује руског министра, сеју хаос па траже кривца у Русији

Foto: EPA

- Ranije ovog meseca, Lavrov je u obraćanju na Mediteranskom dijalogu optužio SAD za igranje političkih igara u Sredozemlju i za odugovlačenje sa imenovanjem specijalnog izaslanika generalnog sekretara u Libiji. Za žaljenje je i neproduktivno to što gospodin Lavrov ponovo pogrešno razume činjenice i pokušava da revidira istoriju - navedeno je u Pompeovom saopštenju, koje je objavio Stejt department.

Komentarišući reči Lavrova o tome da američke kolege već mesecima odlažu odluku o specijalnom izaslaniku u Libiji, ignorišući stav Afričke unije i pokušavajući da diktiraju svoje uslove, kao i da odbijaju da traže kompromis koji svima odgovara, Pompeo je rekao sledeće:

- Sjedinjene Američke Države aktivno rade sa saveznicima i partnerima u istočnom Sredozemlju s ciljem promovisanja veće stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta - naveo je on.

Dodao je da Vašington želi misiju UN koja ima ovlašćenja i koja može da odgovori na taj zadatak.

- S tim u vezi, SAD su sa našim partnerima u Savetu bezbednosti UN radile na jačanju sistema UN i formiranju pozicije specijalnog izaslanika te organizacije, kao i obnavljanju mandata 2020. godine koordinatora Misije UN za podršku Libiji - rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, samo su Rusija i Kina bile uzdržane od produženja mandata. Takođe je optužio Moskvu za kršenje embarga UN na oružje u pogledu Libije.

- Rusija nastavlja da ugrožava stabilnost na Mediteranu korišćenjem različitih metoda širenja dezinformacija, podrivanja nacionalnog suvereniteta, sejući haos, sukobe i nejedinstvo u zemljama u regionu - naglasio je Pompeo.

Govoreći o problemima na jugu regiona poput terorističkih pretnji, teške humanitarne situacije, kršenja ljudskih prava i drugih, šef ruske diplomatije je ranije izjavio da je to „visoka i neprihvatljiva cena za neodgovorne političke igre Vašingtona i njegovih evropskih saveznika koji su odlučili da na narodima Bliskog istoka i severa Afrike testiraju unipolarni model svetskog poretka“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!