STOLTENBERG O DEJTONU: NATO imao ključnu ulogu

Tanjug

12. 12. 2020. u 23:10

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je večeras, povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je da je prisustvo NATO trupa imalo ključnu ulogu kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački sto.

СТОЛТЕНБЕРГ О ДЕЈТОНУ: НАТО имао кључну улогу

Foto: Tanjug/AP

Kako je kazao, nakon što je Dejton potpisan, NATO snage su nadgledale njegovo sprovođenje i ostale prisutne sve od tada ,,kako bi pomogli da se na zapadnom Balkanu održe mir i stabilnost'''.

- Pomogli smo vlastima BiH da sprovedu reformu svojih bezbednosnih institucija. Jedno od najznačajnijih dostignuća bila je uspostava zajedničkih Oružanih snaga. Kraj rata dočekan je sa preko 400.000 vojnika, nepomirljivo podeljenih između tri vojske. Danas je to jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervnih pripadnika pod zajedničkom komandom - naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je dodao da 25 godina kasnije, još ima puno toga da se radi.

- Ne smemo i ne možemo da se vraćamo u prošlost. Kompromis može biti težak, ali je suštinski važan ako se želi postići da građani ove zemlje žive kako zaslužuju. NATO će nastaviti da pomaže BiH, ali budućnost je u vašim rukama. Uz jedinstvo, odlučnost i kompromis, moguće je postići velike stvari. Četvrtina veka je od Dejtona i vreme je za ponovno opredeljenje za mir, reformu i prosperitetnu budućnost za sve - poručio je Stoltenberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest