AMERIKANCI NE MOGU DA RATUJU NA DVA FRONTA: Zabrinjavajući izveštaj - nema sukoba sa Rusijom i Kinom

Novosti online

05. 12. 2020. u 22:08

UPRKOS rekordnoj vojnoj potrošnji, oružane snage SAD su i dalje samo delimično spremne na dug istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, stoji u izveštaju fonda „Nasleđe“.

АМЕРИКАНЦИ НЕ МОГУ ДА РАТУЈУ НА ДВА ФРОНТА: Забрињавајући извештај - нема сукоба са Русијом и Кином

Foto: EPA

To je pre svega, povezano sa dugoročnim nedostatkom finansiranja odbrambene industrije, kao i pandemijom virusa korona, jer su za borbu protiv nje potrebni ogromni resursi.

Kako je navedeno, američkim oružanim snagama je potrebno mnogo vojske, aviona, brodova i visokih tehnologija ukoliko žele da budu spremne za rat sa protivnicima poput Rusije i Kine.

- Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država trenutno samo u ograničenoj meri ispunjavaju zahteve za zaštitu izuzetno važnih američkih nacionalnih interesa - saopštio je fond.

Prema mišljenju organizacije, američka vojska trenutno može da postigne uspeh u konfrontaciji samo sa jednim snažnim protivnikom. S tim u vezi, viši naučni saradnik fonda „Nasleđe“ i penzionisani potpukovnik marinaca Dakota Vud smatra da oružane snage SAD raspolažu sa samo „dve trećine kapaciteta koji moraju da poseduju“ u slučaju dva velika konflikta.

Kako je rekao, situacija može da se popravi povećanjem finansiranja - iako su trenutni odbrambeni rashodi dostigli rekordne razmere (oko 740 milijardi dolara).

- Sve je u novcu. Tokom mnogo godina smo se zaista suočili sa nedovoljnim nivoom ulaganja - istakao je Vud.

Borbenu gotovost američke vojske, vazduhoplovstva i mornarice fond je ocenio kao „ograničenu“.

Foto: EPA

- Mornarica trenutno broji oko 300 brodova, od kojih je više od pola staro preko 20 godina. Pritom je samo oko 100 brodova svakog dana u stanju borbene gotovosti - precizirao je on.

Istovremeno, autori izveštaji ukazali su na faktore koji će ometati povećanje budžeta za odbranu.

- U slučaju da situacija ne pretrpi drastične promene, poput početka velikog sukoba, prisustvo brojnih različitih konkurentnih interesa verovatnije će dovesti do rasta troškova za programe unutrašnjeg razvoja, a ne do ulaganja u odbranu - navedeno je u dokumentu.ž

Pored toga, iako se Pentagon zalaže za tri do pet odsto povećanja odbrambenih rashoda, američki zakonodavci već su upozorili da to neće biti lako da se postigne u svetlu ogromnih troškova povezanih sa pandemijom virusa korona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega