MIR U KARABAHU NA DELU: Razmena zarobljenika po principu „svi za sve“

Novosti onlajn

05. 12. 2020. u 11:19

МИР У КАРАБАХУ НА ДЕЛУ: Размена заробљеника по принципу „сви за све“

Foto AP

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da su se predstavnici njegove zemlje i Azerbejdžana dogovorili da izvrše razmenu zarobljenika po principu „svi za sve“.

Kako je rekao, biće uključeni i oni koji su se u Nagorno-Karabahu borili i pre nego što je izbio oružani sukob krajem septembra.

- Najvažniji zadatak je vratiti zarobljenike. Ovo je veliki napredak. Dogovorili smo razmenu zarobljenika po principu svi za sve - rekao je on obraćajući se narodu.

Pašinjan je, međutim, naveo da je drugi najvažniji zadatak utvrditi šta se dogodilo sa onima koji se smatraju „nestalima“.

Kako je precizirao, od 9. novembra iz zone konflikta pronađeno je preko 600 beživotnih tela, a oko 500 još uvek nije identifikovano.

- Sa određenom sigurnošću mogu da tvrdim da je većina tih zapravo oni koji se još uvek vode kao nestali. Njihove identitete utvrđujemo na osnovu DNK testova. Trenutno smo identifikovali oko 135 poginulih - dodao je.

Podsetimo, do eskalacije sukoba u Karabahu došlo je krajem septembra.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)