RADE KAO STRANI AGENTI: Zaharova upozorila na propagandno delovanje medija u Rusiji

Novosti online

01. 12. 2020. u 22:50

MNOGI mediji koji su aktivni u Rusiji i koji su obavezni da kao strani agenti etiketiraju svoje vesti u skladu sa zakonom o medijima-stranim agentima – to ne čine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

РАДЕ КАО СТРАНИ АГЕНТИ: Захарова упозорила на пропагандно деловање медија у Русији

Foto: EPA

Prema njenim rečima, na teritoriji Rusije aktivan je niz medija koji izveštavaju o stvarima koje apsolutno nemaju veze sa globalnim nacionalnim interesima zemlje ili nekim segmentom ruskog društva.

- To su interesi, teme, probleme itd. koji su lobirani spolja. Predlažu da se o svim postojećim temama razgovara iz ugla koji direktno šteti nacionalnim interesima naše zemlje. Takvi mediji po zakonu moraju biti etiketirani kao mediji-strani agenti. Zašto? Kako bi čitalac, gledalac i slušalac, čitajući takozvane alternativne verzije istorije, čitajući članke koji dovode u pitanje sve što naša država čini, shvatio da ga vrlo verovatno dovode u zabludu, da to nije stanovište autora, da to nije viđenje umetnika, nego ciljana i spolja potplaćena dezinformacija ili možda prosto propagandni materijal - saopštila je Zaharova tokom onlajn-diskusije „Dvobojni svet:Borba za pravdu“, koju je organizovala međunarodna informativna agencija „Rusija sevodnja“.

Prema njenim rečima, etiketiranje medija nije izmislila Rusija, nego je ideju pozajmila od kolega.

Ona je upozorila da relevantni ruski organi treba da obrate pažnju na to što mediji koji bi po zakonu trebalo da stavljaju oznaku, to ne čine.

- Osim naših razgovora, osim konstatovanja činjenica neophodno je da se pređe na aktivno delovanje, da se štiti svoj informacioni prostor. U suprotnom, bićemo prinuđeni da se beskonačno pravdamo ili da ljutito raskrinkavamo, govorimo o tome da se istorija prepisuje i slično. Moramo da stvaramo punopravan, zaštićen i efikasan model informacionog prostora - poručila je Zaharova.

Mediji-strani agenti treba da navedu svoj status u izlaznim podacima. Produkcija medija-stranih agenata treba da bude markirana, uključujući širenje preko interneta. U slučaju kršenja zakona, omogućeno je da se blokira sajt na osnovu administrativnog prekršaja.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio