NATO SADA "ČAČKA" RUSIJU PREKO MOLDAVIJE: Stoltenberg se buni zbog mirovnjaka u Pridnjestovlju

Novosti online

01. 12. 2020. u 22:21

NATO očekuje kontakte sa novoizabranom predsednicom Moldavije Majom Sandu i smatra da Rusija narušava teritorijalni integritet ove zemlje razmeštanjem mirovnjaka u Pridnjestrovlju, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

НАТО САДА ЧАЧКА РУСИЈУ ПРЕКО МОЛДАВИЈЕ: Столтенберг се буни због мировњака у Придњестовљу

Foto: Tanjug/AP

- Želim da čestitam novoj predsednici pobedu na izborima i radujem se prilici da se sastanem sa njom. Izuzetno cenimo saradnju sa Moldavijom kao partnerom Severnoatlantske alijanse - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon prvog dana onlajn sastanka ministara spoljnih poslova država-članica Alijanse.

Stoltenberg je istakao da „Rusija krši želje različitih vlada u blizini Alijanse, raspoređujući trupe, između ostalog, i u određenim delovima Gruzije, na istoku Ukrajine, u Moldaviji (u Pridnjestrovlju). To je narušavanje teritorijalnog integriteta Moldavije i još jedan primer kako Rusija često krši međunarodno pravo“.

U Moldaviji je 15. novembra održan drugi krug predsedničkih izbora. Kandidati u drugom krugu bili su bivša premijerka Maja Sandu i aktuelni predsednik Dodon, koji se kandiduje za drugi mandat. Prema podacima Centralne izborne komisije, Sandu je pobedila sa osvojenih 57,75 odsto glasova, dok je 42,25 odsto birača glasalo za Dodona. Inauguracija novog predsednika Moldavije održaće se 24. decembra.

Novoizabrana predsednica Moldavije Maja Sandu je na konferenciji za novinare u ponedeljak pozvala da se sa teritorije nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike povuče ruska vojska koja čuva skladišta oružja. Sandu je takođe navela da smatra neophodnim da se mirovne snage zamene civilnim posmatračima pod pokroviteljstvom OEBS-a. Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da bi ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima u Pridnjestrovlju nosilo sa sobom pretnje ozbiljnim incidentima. 

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)