ISTORIJSKO OTKRIĆE U AMAZONSKOJ DŽUNGLI: Tragovi drevne civilizacije, zid krije tajne stare dvanaest milenijuma! (FOTO)

Novosti online

30. 11. 2020. u 20:05

U AMAZONSKOJ prašumi otkrivena je stena prekrivena umetničkim prikazima životinja i ljudi, za koje se veruje da su stari 12.500 godina.

ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ У АМАЗОНСКОЈ ЏУНГЛИ: Трагови древне цивилизације, зид крије тајне старе дванаест миленијума! (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Zid ima dužinu od oko deset kilometara i arheolozi su ga, zbog bogatstva crteža, već nazvali „Drevnom Sikstinskom kapelom“.

Crteži su stariji od 12.000 godina a istraživanje je delo tima britanskih i kolumbijskih arheologa koji je finansirao Evropski istraživački savet.

Fascinantni crteži otkriveni su na teritoriji nacionalnog parka „Čiribikete“ u Kolumbiji.

Na slikama se vide ljudske figure, tu su i otisci dlanova, ali i prikazi mastodonta, izumrle životinje iz porodice slonova.

Veruje se da su ove slike, koje pružaju uvid u drevnu civilizaciju koja je sada izgubljena, stvorili neki od prvih ljudi koji su stigli do predela Amazonije.

Arheolog i istraživač Ela Al Šamahi, rekla je da je novi arheološki lokalitet više nego uzbudljiv i da još nije dobio zvanično ime.

- Govorimo o hiljadama slika. Dok ih gledate, emocije samo bujaju. Biće potrebne generacije istraživača da ih analiziraju - rekao je vođa tima profesor arheologije Hoze Irialt.

Ne zna se tačno koja je zajednica autor ovih umetničkih dela, ali se smatra da su u pitanju preci plemena Janomami ili Kajapo.

Fotografije čudesnih crteža možete pogledati ovde.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024