TRI MESECA OD EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Optužnice protiv zvaničnika carine

Tanjug

24. 11. 2020. u 23:47

LIBANSKI državni tužilac Gasan Kuri danas je podigao optužnice protiv sadašnjeg i bivšeg predstavnika carinske službe Bejruta u vezi sa razarajućom eksplozijom koja je libansku prestonicu pogodila u avgustu, javila je libanska državna novinska agencija NNA.

ТРИ МЕСЕЦА ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Оптужнице против званичника царине

Privatna arhiva

Rojters prenosi da su optužnice podignute protiv predstavnika bejrutske carine Hani Haj Šehadeha i Muse Hazimeha, bivšeg direktora bejrutske carine, za koga britanska agencija javlja da je navodno bio ''glavni kontakt'' Hezbolaha u luci libanske prestonice.

Hazimeh je navodno bio kontak osoba Hezbolaha pre više od šest godina kada je u bejrutskoj luci nelegalno uskladišteno 2.750 tona visoko zapaljivog amonijum-nitrata, za koji se veruje da je doveo do katastrofalne eksplozije.

Libanska agencija navodi da je podizanjem optužnica protiv Šehadeha i Hazimeha, broj osoba protiv kojih se vodi postupak u vezi sa eksplozijom porastao na 33, od kojih se 25 nalazi u pritvoru.

Tog kobnog 4. avgusta je eksploziji skladišta gde se nalazio pomenuti amonijum-nitrat, poginilo je više od 200 ljudi, povređeno je na hiljade građana Bejruta, dok je libanskoj prestonici pričinjena materijalna šteta od više milijardi dolara.

Rojters navodi da se bejrutska luka smatra jednom od najkorumpiranijih institucija u Libanu, čemu su, kako dodaje britanska agencija, značajno doprinele vladajuće političke frakcije, uključujući pokret Hezbolah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)