TURSKE GLAVOBOLJE RUSKOG "GASPROMA": Rentabilnost gasovoda dovedena u pitanje posle zahteva iz Ankare da se smanji cena "plavog goriva"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

24. 11. 2020. u 00:32

RUSKI "Gasprom" će prvi put početi da prodaje Turskoj gas po cenama formiranim na gasnoj berzi a ne po dugoročnim ugovorima. "Gasprom eksport" je potpisao prvu isporuku od 700.000 kubika gasa po novom principu.

ТУРСКЕ ГЛАВОБОЉЕ РУСКОГ ГАСПРОМА: Рентабилност гасовода доведена у питање после захтева из Анкаре да се смањи цена плавог горива

"Turski tok" mnogo više obećavao nego što je doneo

Na taj način "Gasprom" pokušava da zaustavi pad prodaje "plavog goriva" u Turskoj.Epidemija korone smanjila je potražnju gasa, pa je došlo do sniženja cena, a uz to pojavili su se i novi konkurenti koji obaraju cenu.

Dugoručni ugovori za prodaju gasa formirali su se dva puta godišnje na osnovu cene nafte. Tako je u trećem kvartalu Turska na osnovi dugoročnih ugovora kupovala gas po ceni 188 dolara za hiljadu kubika, a u četvrtom 173 dolara. U Evropi se istovremeno gas po tzv. spotovim cenama, dakle cenama formiranim na gasnoj berzi, prodavao za 86 dolara za hiljadu kubika. "Gasprom" je preko svoje elektronske prodaje gas nudio za 76 dolara za hiljadu kubika. A u maju su spotove cene gasa pale na 34 dolara!

Zbog toga su turske kompanije nastojale da nateraju "Gasprom" da im smanji cenu gasa bez obzira na dugoročne ugovore. U prvoj polovini 2020. godine turske kompanije su smanjile kupovinu gasa iz Rusije za 41,5 odsto. Lani je Rusija prodala Turskoj 7,99 milijardi kubika gasa.

Turska spada među pet zemalja koje su najveći potrošači gasa. Ona troši godišnje oko 45 milijardi kubika.

Rapidno smanjenje kupovine gasa turskih kompanija može da dovede u pitanje rentabilnost ruskih gasovoda "Plavi tok" i novoizgrađeni "Turski tok". Turska dobija i gas iz Azerbejdžana, kao i tečni gas iz Katara, Alžira i Nigerije. Mnogo je prodavaca "plavog goriva" na tržištu.

U prvom polugodištu 2020. izvoz "Gasproma" u EU pao je 18 odsto, na šta je uticala kriza izazvana pandemijom virusa korona ali i sve veća konkurencija.

CRNO MORE

Posle pronalaska ležišta gasa u Crnom moru Turska očekuje da će moći da zadovolji veliki deo svojih potreba i da će to uticati da se smanji uvozna cena gasa najmanje za 30 odsto.

Predsednik Tajip Erdogan izjavljuje da će se zahvaljujući novim nalazištima to desiti već 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave