ŠTA ĆE REĆI AMERIKANCI? Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelitskih sazvežđa

Novosti online

21. 11. 2020. u 23:59

HOLDING „Ruski svemirski sistemi“ saopštio je da trenutno radi na stvaranju sistema kontrole grupa satelita koji će biti zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

ШТА ЋЕ РЕЋИ АМЕРИКАНЦИ? Русија развија системе управљања за хиљаде сателитских сазвежђа

Ilustracija / Foto Depositphotos

Reč je o samoregulativnoj tehnologiji za kontrolu grupa satelita sa elementima veštačke inteligencije i minimalnim učešćem ljudskog faktora, što će u budućnosti omogućiti automatizaciju kontrole satelitskih sazvežđa i hiljada svemirskih letelica, navela je pres služba.

Automatizovani kompleks koji se nalazi na zemlji sada sprovodi do dve hiljade kontrolnih sesija svakog dana. Današnje tehnologije zahtevaju servisiranje svakog uređaja zasebno, ali ova tehnologija ima svoja ograničenja i povećanje grupa „stvara veću verovatnoću za kolaps“.

Karakteristika nove tehnologije biće prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe.

- Kako bi se povećale mogućnosti samoregulacionog sistema za veće grupe satelita planirano je da se koristi tehnologija GRID sistema stvaranjem globalnog „virtuelnog superkompjutera“, koji nastaje kombinovanjem računarske snage automatizovanih sistema upravljanja i satelita u jedinstvenu mrežu - dodala je pres služba.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Radoslav Jovanović

22.11.2020. 07:44

Pitanje šta misli Amerika će se sve manje postavljati jer ljude u svetu to sve manje interesuje. Oni su imali dovoljno vremena da pokažu šta misle. Kao posledica toga sve manje je onih koji u napred znaju šta oni misle.