SUZAVAC I ŠOK BOMBE Sukobi demonstranata i policije u Atini (FOTO)

Tanjug

17. 11. 2020. u 14:41

GRČKA policija upotrebila je danas suzavac i šok bombe kako bi rasterala grupu od nekoliko desetina demonstranata, koji su se okupili ispred univerziteta u Atini kako bi obeležili godišnjicu ustanka studenata protiv vojne diktature 1973. godine.

СУЗАВАЦ И ШОК БОМБЕ Сукоби демонстраната и полиције у Атини (ФОТО)

Foto: AP

Kako navodi grčki Katimerini, sukobi su kratko trajali, a učesnici protesta su se ubrzo razišli.

Grčka vlada zabranila je održavanje marševa i skupova danas i sutra, strahujući da će se pretvoriti u široko rasprostranjene događaje usred pandemije korona virusa.

Nekoliko mahom levičarskih grupa i stranaka je, uprkos tome, održalo marševe, ali je većina tih okupljanja protekla bez incidenata, dok su se učesnici pridržavali mera o držanju distance i nosili maske.

Oko 200 članova Grčke komunističke partije sprečeno je da dođe do američke ambasade tokom marša, dok je levičarska partije MeRa25 takođe održala manji skup.

Levičarska opoziciona partija Siriza organizovala je ceremoniju polaganja venaca u istorijskom kampusu Politehničkog univerziteta.

Sedam osoba je privedeno zbog sumnje da su planirali da organizuju ili učestvuju u zabranjenim događajima.

Oko 5.000 policajaca, uz pomoć helikoptera i dronova, raspoređeno je u ATini kako bi sprečili danas održavanje skupova i marševa.


Iz godine u godinu, na ovaj dan hiljade Grka su prisustvovale pomenu i odavanju poštu nastradalima pobune iz 1973. godine, ali epidemija korona virusa ove godine je promenila tu tradiciju.

-Odluka da zabranimo masovne događaje i okupljanja doneta je samo da bismo zaštitili javno zdravlje u zemlji - poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis suočen sa optužbama levičarske i komunističke opozicije koja odluku vlade o zabrani kvalifikuje kao "autoritarnu".

Grčke vlasti su zbog porasta broja novoinficiranih korona virusom prošle nedelje pooštrile restriktivne mere, uvele noćni policijski čas, zatvorile škole i zabranile tradicionalnu procesiju u čast nastradalih tokom pobune protiv vojne hunte 1973. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024