PAŠINJAN NE MOŽE DA VODI PREGOVORE: Jermenska opozicija traži formiranje privremene vlade i nove izbore

Novosti onlajn

16. 11. 2020. u 18:13

PREDSTAVNIK opozicione jermenske stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan predstavio je na mitingu u centru Jerevana mapu puta opozicionih snaga, u kojima se zahteva ostavka premijera, stvaranje privremene vlade i organizovanje prevremenih izbora.

ПАШИЊАН НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ ПРЕГОВОРЕ: Јерменска опозиција тражи формирање привремене владе и нове изборе

Foto: EPA

- Izjava je neprihvatljiva, ali to je činjenica, i u nastalim uslovima razmeštanje ruskih mirovnih snaga je neophodnost. Izjavu smatramo ponižavajućim činom predaje, potpisanim iza leđa naroda. Ali nije sve završeno. Potrebno je diplomatskim putem, putem pregovora pokušati da u nastaloj situaciji svedemo naše ustupke na minimum - rekao je Sagateljan.

Prema njegovim rečima, pre svega je na predstojećim pregovorima neophodno isključiti konsolidaciju Karabaha unutar Azerbejdžana i postići nezavisnost Nagorno-Karabaha. Prema njegovim rečima, Pašinjan ne može da vodi ove pregovore.

- Nacionalna skupština treba odmah da ukine ratno stanje, smeni premijera Nikola Pašinjana, a zatim izabere novog premijera i formira privremenu vladu nacionalnog dogovora, a zatim što je pre moguće organizuje nove parlamentarne izbore - istakao je on.

U Jerevanu se već nekoliko dana održavaju protestni skupovi. Demonstranti zahtevaju ostavku aktuelnog premijera Jermenije Nikola Pašinjana, zbog potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u Karabahu.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku