NOVO ISPITIVANJE: Britanski stručnjaci istražuju da li aspirin može da se koristi kao deo terapije protiv korone

V. N.

10. 11. 2020. u 22:33

HILjADE obolelih od virusa korona u Britaniji dobiće aspirin u okviru ispitivanja da bi se utvrdilo da li poznati lek protiv bolova može smanjiti rizik od opasnih krvnih ugrušaka, piše britanski Gardijan.

НОВО ИСПИТИВАЊЕ: Британски стручњаци истражују да ли аспирин може да се користи као део терапије против короне

Foto: Depositphotos

Jeftin i široko dostupan lek dodat je na listu potencijalnih načina lečenja koji će biti testirani u sklopu nasumične evaluacije terapije za oporavak kovid 19, jednog od najvećih istraživanja u Velikoj Britaniji.

Dosadašnja iskustva su pokazala da ljudi zaraženi virusom korona imaju hiperreaktivne trombocite, fragmente ćelija koji pomažu u zaustavljanju krvarenja, što znači da imaju znatno veći rizik od razvijanja potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka, kažu naučnici.

Stručnjaci se nadaju da aspirin, sredstvo protiv trombocita, koje se obično koristi kao razređivač krvi, može smanjiti mogućnost za razvijanje krvnih ugrušaka.

- Aspirin je u širokoj upotrebi radi sprečavanja stvaranja krvnih ugrušaka kod mnogih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar, moždani udar i preeklampsiju kod trudnica“, rekao je prof. Martin Landrej, glavni istražitelj.

- Ali učešće pacijenata u nasumičnom istraživanju, kao što je ovo, jedini je način da se proceni da li postoje jasni benefiti za pacijente sa kovid-19 i da li te koristi premašuju potencijalne neželjene efekte, kao što je rizik od krvarenja.

Očekuje se da će najmanje 2.000 pacijenata dobiti 150 mg aspirina dnevno, uz njihovu uobičajenu terapiju. Podaci dobijeni od tih pacijenata biće upoređeni sa 2000 drugih pacijenata koji primaju standardnu terapiju za virus korona.

Utvrđeno je da male dnevne doze aspirina smanjuju rizik i od određenih karcinoma. Kao sredstvo za razređivanje krvi povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja, a uzimanje većih doza u dužem vremenskom periodu povezano je sa oštećenjem bubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti