ŽIVOT POD KLJUČEM: Ulice Atine su skoro potpuno prazne, više od 150 hiljada automobila je napustilo grad (FOTO)

Z.Š.

10. 11. 2020. u 18:12

VEĆINA Grka je sa odobravanjem primila odluku vlade da zemlju „zaključa“ na tri nedelje, kako bi se zaustavio katastrofalni trend rasta zaraženih i sve veći broj smrtnih slučajeva.

ЖИВОТ ПОД КЉУЧЕМ: Улице Атине су скоро потпуно празне, више од 150 хиљада аутомобила је напустило град (ФОТО)

Foto: EPA

Posebno šokantno je na javnost delovao podatak da je u ponedeljak,uz nešto manji broj zaraženih 1490, umrla čak 41 osoba,najviše od početka epidemije.

Ulice Atine su skoro pa potpuno prazne, ogromna većina prodajnih objekata ne radi,sa izuzetkom apoteka, supermarketa,prodavnica sa prehrambenom robom,benzinskih pumpi i nekih specijalozovanih objekata.

Od prošle srede, kada je najavljeno „zaključavanje“ za 7. novembar, preko 150 hiljada automobila je napustiilo Atinu. Na izlaznim rampama je evidentirano da je većina otišla u pravcu Severa, a da je 30 odsto putnika vreme pod ključem odlučilo da provede na Peloponezu.

Foto: EPA

Dok se s nestrpljenjem očekuju prvi rezultati preduzetih mera, policija svodi račune 24-časovnih akcija.

Naplaćeno je 1300 kazni od 300 evra zbog nenošenja maski i 565 zbog neovlašćenog kretanja. Obavljeno je 55724 inspekcija na teritoriji cele zemlje.

Foto: EPA

Inače,svaki građanin ima 6 opcija da prijavi kretanje po gradu ukucavanjem broja putem sms poruke. Razlog može da bude poseta apoteci ili lekaru, odlazak u banku, supremarket, šetnja, pomoć starijima ili odlazak na sahranu.

Mediji su kao krajnje neodgovorno ponašanje zabeležili bahati koktel u jednom ekskluzivnom hotelu kada je ćerka vlasnika,sa 30 zvanica, proslavljala rođendan.Svi su privedeni,naplaćene su im kazne, a slavljenica je zadržana u pritvoru i podignuta je krivična prijava.

Foto: EPA

Portparol grčke vlade Stelios Pecas je u poslednjem izveštaju naveo da je u ovom trenutku popunjeno 62 odsto kapaciteta u odeljenjima intenzivne nege. Od toga 75 odsto u Solunu i 67 odsto u Atici. Od ukupno 4452 bolničkih kreveta trenutno je zauzeto 2059.

Uprkos zabrinjavajućoj situaciji, Pecas je izjavio da se Grčka relativno dobro nosi sa epidemijom, imajući u vidu da ima 12 puta manje smrtnih slučajeva u odnosu na Belgiju, i četiri puta manje u odnosu na Portugaliju, zemlje sa približno istim brojem stanovnika.

Ministar zdravlja Vasilis Kikiljas podneo je amandman parlamentu da se u kovid sistem uključe i privatne klinike, kako bi se smanjio pritisak na sve opterećeniji zdravstveni sistem zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!