"SLUČAJ" DRŽAVE ARIZONA: Šta se sve krije iza kulisa izbora u Americi

D. SAVIĆ

06. 11. 2020. u 06:00

СЛУЧАЈ ДРЖАВЕ АРИЗОНА: Шта се све крије иза кулиса избора у Америци

Foto Tanjug/AP

TRKA za Belu kuću još je neizvesna, iako bi demokratskom kandidatu DŽozefu Bajdenu (77) sa osvojena 264 elektorska glasa trebalo još samo šest za useljenje u vašingtonsku Aveniju Pensilavnija.

No, države se i dalje bore sa prebrojavanjem lavine glasačkih listića pristiglih poštom, što aktuelni predsednik SAD, republikanac Donald Tramp (74), sa osvojenih 214 elektorskih glasova, smatra idelnom situacijom za demokratsku krađu izbora, pa je već pokrenuo proceduru njihovog osporavanja, što preti da odloži proglašenje pobednika.

Najmanje 103 miliona ljudi glasalo je pre izbornog dana, poštom ili lično, što predstavlja 74 odsto od ukupnog broja glasova na predsedničkim izborima 2016. godine.

Bajden, koji je osvojio najmanje 71,2 miliona glasova, najviše u istoriji SAD, rekao je da je ohrabren ogromnim odzivom koji je bio 66,9 odsto, najviše za 120 godina. Tramp se juče nije obraćao javnosti, ali je objavio niz tvitova u kojima je osporavao regularnost izbornog procesa.

- Naši advokati su tražili pristup podacima, ali kakva je korist od toga? Šteta je već učinjena integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba razgovarati - napisao je.

BROJANJE U izborne štabove pristižu glasački listići poslati poštom,Foto Tanjug/AP

Trampov štab je pozvao na privremeno zaustavljanje brojanja u tri države koje, praktično, odlučuju pobednika - Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji - sve dok se ne pruži "smislen" pristup na brojnim lokacijama i ne dozvoli pregled glasačkih listića koji su već otvoreni i obrađeni.

Prethodno su medijske projekcije govorile da je Mičigen i Viskonsin osvojio Bajden, koji je izjavio da prebrojavanje treba da se nastavi u svim državama:

- Niko nam neće oduzeti našu demokratiju, ni sada, ni nikada. Izborni zvaničnici nastavili su da broje glasove širom zemlje, što je normalan proces narednog dana nakon glasanja - rekao je Bajden, koji nije proglasio pobedu, ali pokazuje samopouzdanje pokretanjem svoje nove "tranzicione veb-stranice".

"SLUČAJ" države ARIZONA

BROJANJE glasova u do juče tradicionalnom uporištu Republikanske partije, Arizoni, ovoga puta postalo je jedno od najzanimljivijih priča u inače haotičnom procesu odlučivanja o budućem predsedniku SAD.

Prema projekcijama koje su još pre dva dana izneli brojni mediji u Americi, čak i oni malobrojni koji naginju Trampu kakav je Foks njuz, ali i neki drugi kao Ju-Es tudej, Asošijeted pres, Politiko... ova država je "pripala" Bajdenu i to bez ikakve dileme. Foks njuz je bio prvi koji je to tvrdio i velikih 11 elektorskih glasova je pripisao Bajdenu.

Da stvar bude zanimljivija, samo dva antitrampovska medija, Si-En-En i "NJujork tajms" su smatrali da situacija u Arizoni nije gotova i da aktuelni predsednik ima šansi da osvoji ovu državu.

Zato je u brojnim projekcijama Bajden imao već osvojena 264 elektora, a ne 253 koliko su mu davali Si-En-En i "NJujork tajms".

Tramp je bio vrlo ljut zbog ovakvog poteza Foks njuza, pa je čak poslao u njihov studio svog direktora kampanje da im objasni uživo u programu da im je procena pogrešna. Ali, na Foks njuzu nisu hteli ni da čuju za to.

Foto Ilustracija V. N.

U međuvremenu je razlika između Bajdena i Trampa počela da se smanjuje i od prethodnih 110.000 prednosti za izazivača, pala je na nekih 70.000. Za razliku od drugih "tesnih" država gde su glasovi koji pristižu poštom išli u ogromnom procentu demokratskom kandidatu, u Arizoni je stvar bila drugačija.

Prema jučerašnjim procenama, ostalo je da se prebroji oko 600.000 glasova. Analitičari smatraju da su šanse Trampa relativno slabe da osvoji Arizonu jer se broje glasovi pristigli iz okruga gde je Bajden bio favorit. Prema njihovom mišljenju, predsednik bi trebalo da osvoji skoro 60 odsto svih preostalih glasova da bi pobedio. Ali, šansa za tako nešto ipak još uvek postoji. Prema kladionicama doduše male, jer kvota na Trampa da osvoji Arizonu juče je bila 2.88, a na Bajdena samo 1.36. Mada ne bi bilo prvi put da su i oni pogrešili. N. S.

Istovremeno, Trampov izborni štab podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i DŽordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobedu u Beloj kući. Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu.

Foto Tanjug/AP

U Pensilvaniji je Tramp juče bio u vođstvu, ali u toj državi koja nosi 20 elektorskih glasova još nije prebrojano više od milion glasova za koje se procenjivalo da će većinski pripasti Bajdenu. Trampov advokat, nekadašnji legendarni gradonačelnik NJujorka Rudi Đulijani je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate, tvrdeći da tamo demokrate hoće da "pokradu" izbore i da je u toku "velika prevara".

Ako bi Bajden osvojio Pensilvaniju, koja nosi 20 elektorskih glasova, ne bi mu trebala nijedna od preostalih država gde se još broji. Kladionice u Las Vegasu veruju da je on vrlo blizu toga jer je kvota za tako nešto veoma mala - 1.20!

Situacija u Arizoni, DŽordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji je suviše tesna da bi se moglo proceniti ko će odneti više glasova.

Kao Tarabići

BIRAČI okruga Vigo iz države Indijane tačno su predvideli predsednika na svim izborima od 1888. godine, uz dva izuzetka, a sada su glasali za Donalda Trampa, pa bi ovo mogao biti i treći izuzetak. Vigo je glasao za Trampa 2016. godine, četiri godine pošto je podržao Baraka Obamu i tako decenijama ranije. Poslednji predsednički kandidat koji je pobedio na izborima, a nije bio većinski miljenik birača okruga Vigo bio je Dvajt Ajzenhauer 1952. godine.

Projekcije su govorile da Bajden smanjuje prednost u Arizoni, a Tramp u Pensilvaniji i DŽordžiji. No, Tramp je proglasio na "Tviteru" pobedu i u Pensilvaniji, i DŽordžiji i Severnoj Karolini, pre nego što su prebrojani glasovi u tim državama. Pobeda Trampa u te tri države, uz dobijenu Nevadu, gde su rezultati neizvesni, obezbedile bi mu reizbor:

Foto Ilustracija V. N.

- U svakoj od njih imali smo ogromnu prednost - objavio je Tramp na "Tviteru".

Medijska projekcija govorila je da je Bajden dobio tri od četiri elektorska glasa u Mejnu, i jedan od pet u Nebraski, kao i da je pobedio u Viskonsinu, Mičigenu, na Havajima, Roud Ajlendu, u Minesoti, Virdžiniji, Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu, Ilinoisu, NJu Hempširu, NJu Meksiku, Koloradu, Konektikatu, NJu DŽersiju, NJujorku, Vermontu, Delavaru, u Distriktu Vašington, Merilendu, i Masačusetsu.

KREMLJ

NEIZVESNOST oko ishoda predsedničkih izbora u SAD mogla bi negativno da utiče na globalne događaje, posebno u oblasti ekonomije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Što duže potraje ta neizvesnost, to će i negativni uticaj biti jači - rekao je Peskov, dodajući da ima potencijal da izazove negativne posledice na svetska dešavanja, posebno u oblasti ekonomije.

Tramp je, prema toj projekciji, pobedio u Montani, Teksasu, Ajovi, Ajdahu, Ohaju, Misisipiju, Vajomingu, Misuriju, Kanzasu, Juti, Luizijani, Alabami, Južnoj Karolini, Severnoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Arkanzasu, Indijani, Oklahomi, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji i Tenesiju.

ĐULIJANI: GLASALI I MARSOVCI

RUDOLF Đulijani, pravni savetnik američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, izjavio je u Filadelfiji "da je u toku velika prevara" na izborima u SAD. Bivši gradonačelnik NJujorka je ocenio da su na izborima možda glasali "i mrtvi i Marsovci", kao i da je možda demokratski kandidat DŽo Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta.

Foto Ilustracija V. N.

 

Trampov savetnik Ričard Grenel poručio je da nije bitno šta mediji govore o ishodu izbora, već da glasovi moraju da budu overeni:

- Nije važno šta Foks njuz i drugi mediji kažu. Nije važno šta DŽo Bajden kaže. Prebrojavanje glasova mora da se overi. Uradićemo to na pravni način - zaključio je.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)