NEĆE PRIZNATI REZULTATE IZBORA: Pristalice i Bajdena i Trampa spremne da naprave haos ako njihov kandidat izgubi

Novosti online

26. 10. 2020. u 00:30

НЕЋЕ ПРИЗНАТИ РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА: Присталице и Бајдена и Трампа спремне да направе хаос ако њихов кандидат изгуби

FOTO: EPA

VIŠE od 40 odsto pristalica predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog protivkandidata DŽoa Bajdena neće priznati rezultate izbora 3. novembra ako njihov kandidat izgubi, rezultati su ankete novinske agencije "Reuters" i agencije za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos.

Istraživanje, sprovedeno od 13. do 20. oktobra, pokazuje da 43 odsto Bajdenovih pristalica neće prihvatiti Trampovu pobedu, dok 41 odsto Amerikanaca koji žele ponovni izbor Trampa neće bpihvatiti pobedu BAjdena.

Manji broj, 22 odsto Bajdenovih pristalica, odnosno 16 odsto Trampovih, rekli su da će preduzeti akcije, ulične proteste, pa čak i pribeći nasilju, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, ako njihov kandidat izgubi.

"Rojters" navodi da se američki zvanični zaduženi za sprovođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova s obzirom na povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora.

Agencija podseća i da su najviši zvaničnici iz sektora bezbednosti SAD prošle nedelje upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem kako bi podrili izbore.

Tramp takođe neprestano dovodi u pitanje neutralnost sprovođenja izbora, tvrdeći da su "namešteni" protiv njega i da povećana mogućnost glasanja poštom povećava verovatnoću izborne prevare.

On je čak odbio i da se obaveže na mirnu primopredaju vlasti, ako prebrojavanje glasova ukaže da je izgubbio.

Politički analitičar s Kolumbija univerziteta Donald Grin upozorava da bi, ako razlika u broju glasova bude tesna, ili ako jedan od kandidata iznese ubedljive dokaze koji ukazuju na izbornu prevaru, to moglo da izazove mnog šire nezadovoljstvo u javnosti i proteste, nego što to pokazuju rezultati ankete.

On zato ističe da se zato mnogi protivnici Trampa nadaju i priželjkuju ubedljivu pobedu Bajdena, tako da tvrdnje o prevari ne bi bile ubedljive.

Poslednja ankteta Rojtersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Bajden vodi isored Tramoa sa osam procenata, 51:43 odsto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trampa i 1.153 Bajdena.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)