KRVAVA NOĆ, AZERI LIKUJU: Zauzeli smo nove položaje, tri područja Karabaha su pod našom kontrolom

Novosti online

25. 10. 2020. u 08:27

MINISTARSTVO odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zemlje tokom noći u Nagorno-Karabah zauzela nove položaje u tri rejona.

КРВАВА НОЋ, АЗЕРИ ЛИКУЈУ: Заузели смо нове положаје, три подручја Карабаха су под нашом контролом

Foto: Printscreen/Jutjub

- Tokom celog dana 24. oktobra i u noći na 25, nastavljena su borbena dejstva različitog intenziteta u pravcima Agdere, Hodžavend, Fizuli, Hadrut, Gubadli i Lačin. Neprijatelj je granatirao odbrambene položaje azerbejdžanske vojske iz lakog naoružanja, tenkova, minobacača i topova - navodi se u saopštenju pres-službe azerbejdžanskog Ministarstva.

Foto: Tviter

Napominje se da su se jedinice azerbejdžanske vojske pomerile napred na položaje u Hodžavendskom, Gubadlinskom i Lačinskom rejonu. Navodi se i da ima veliki broj poginulih i ranjenih među jermenskom vojskom. Prema podacima azerbejdžanskog Ministarstva, azerbejdžanska vojska je tokom dana onesposobila dva tenka jermenskih oružanih snaga, kao i dva borbena vozila pešadije, četiri topa D-30, sistem „Giacint B“ i sedam jedinica vojne tehnike.

- Trenutno se borbe nastavljaju na celoj liniji fronta - rezimiralo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Takođe se dodaje da su se jedinice 1. bataljona 543. puka Oružanih snaga Jermenije povukle u regionu Gubadli, pretrpevši gubitke.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a