KORONA OKOVALA BRISEL: Zemlja domaćin Evropske Unije potukla dnevni rekord sa više od 13.000 obolelih od kovida 19

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

23. 10. 2020. u 07:40

BELGIJA, zemlja čija prestonica Brisel je domaćin sedišta Evropske unije, oborila je juče rekord od početka epidemije sa čak 13.227 obolelih od virusa korona za jedan dan.

КОРОНА ОКОВАЛА БРИСЕЛ: Земља домаћин Европске Уније потукла дневни рекорд са више од 13.000 оболелих од ковида 19

Foto AP

U zemlji od oko 11 i po miliona stanovnika za 24 sata umrlo je 50 ljudi.

Sve je više ljudi sa simptomima i novih slučajeva. Belgijska ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes (45) smeštena je na intenzivnu negu.

- Veliki je pritisak na zdravstveni sistem, pre svega zbog dosta relaksirajućih mera posle prvog talasa - ističe za "Novosti" Ana Milošević, postdoktorand i predavač na flamanskom Institutu za kriminologiju i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Luvenu.

Virus se, kaže, naširoko uvukao u Evropsku komisiju i Evropski savet. U evropskim institucijama na posao, svake druge nedelje, dolazi samo ko mora.

PUSTO Veliki trg u Briselu, Foto AP

- Pravilo je da, ko god može, ne odlazi u kancelariju. Sve se radi onlajn. Prijatelji zaposleni u Evropskoj komisiji prvi put su ove sedmice bili na poslu posle tri meseca, i to da bi se upoznali sa novim stažistima - kaže sagovornica.

HOLANDIJA DRUGA PRIČA

Neuravnoteženost mera prisutna je u celoj Evropi. "Nedavno sam bila u susednoj Holandiji. Iz Belgije smo krenuli potpuno opremljeni gelovima za sterilisanje ruku, maskama, rukavicama. U Holandiji su nas čudno gledali, jer tamo niko ne nosi maske. Čak ni zaposleni u restoranima i prodavnicama", prenosi profesorka iz Luvena.

Restorani su zatvoreni za goste, ali hrana može da se dostavi. Maske su obavezne i u zatvorenom i na otvorenom, osim za one koji se bave sportom. Naša sagovornica kaže da su kazne dosta visoke, ali da lično ne zna nikoga ko je kažnjen, već da policija zaboravne stalno opominje na ulici. Pravila oko policijskog časa i karantina, dodaje, razlikuju se po regionima.

Foto privatna arhiva

- Vlada potpuna konfuzija. Brisel je posebna priča. Deca idu školu, stariji od 12 godina nose maske, mlađi ne, a svi se posle zajedno nađu u istom dvorištu. Zarazili su se mnogi nastavnici i vaspitači. Ali, Belgijanci ne odustaju od toga da deca treba da idu u školu i da imaju aktivnosti. Moj osmogodišnji sin, na primer, ide sa svojim razredom u Atomijum, gde će prenoćiti u vreći za spavanje. Niko ne zna koliko je to sigurno - kaže žiteljka Brisela.

Ana Milošević već odavno radi od kuće.

- Stalno sam na zum-sastancima. Na fakultetu smo imali susret sa radnom grupom istraživača pre tri nedelje, prvi put od marta. Sedeli smo za ogromnim konferencijskim stolom, na distanci od dva metra. Neki iz straha nisu hteli da dođu. Bio mi je rođendan, donela sam tortu, pa smo se našli pred velikom dilemom kako i da li da je pojedemo, imajući u vidu maske i distancu - ističe sagovornica i neke tragikomične situacije.

Kaže da joj mnogo nedostaju kontakti s ljudima.

- Vrlo je deprimirajuće raditi sam. Odvojeni smo i od porodice, prijatelja. Na delu je samoizolacija koja vodi u potpuno otuđenje i samoću, a mnoge i u depresiju, jer se ne zna dokle će ova situacija da potraje. Treba izdržati dok konačno ne pronađu vakcinu - zaključuje Miloševićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi