PROFESORE, NASTAVIĆEMO GDE SE STALI: Francuzi se oprostili od profesora kome je odrubljena glava (FOTO/VIDEO)

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

21. 10. 2020. u 21:32

ПРОФЕСОРЕ, НАСТАВИЋЕМО ГДЕ СЕ СТАЛИ: Французи се опростили од професора коме је одрубљена глава (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

FRANCUSKA je večeras odala nacionalnu počast stradalom profesoru Samijelu Patiju (47) kome je islamski terorista u petak odrubio glavu jer je đacima na času pokazao karikature s prorokom Muhamedom.

eremonija je održana u krugu Sorbone, u prisustvu političkog vrha zemlje, porodice sradalog nastavnika i đaka. Prisutan je bio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Profesor ubijen ispred škole u mestu Konflan Sent Onorin, u blizini Pariza, gde je predavao, posthumno je odlikovan i Legijom časti.

Foto: EPA

- Nastavićemo, profesore, da branimo slobodu o kojoj ste tako dobro predavali i visoko ćemo pronositi sekularnost – poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je između ostalog istakao da je Samijel Pati postao lice Republike, želje Francuza da slome teroriste, da žive kao zajednica slobodnih građana, u svojoj zemlji.  

Foto: EPA

- Nastavićemo, profesore, jer se u Francuskoj svetlosti nikada ne gase. Živela Republika, živela Francuska – završio je Makron svoje obraćanje na potresnoj ceremoniji.

Zbog pandemije, ispraćaju je prusistvovalo oko 400 ljudi, dok su ostali mogli da je prate van zidina Sorbone na ekranu. Ceremonija je počela uz zvuke profesorove omiljene pesme "Uan" grupe Ju-Tu.

Foto: EPA

Tekst potpisa

Od Samjuela Patija oprostili su se njegov prijatelj i nastavnik koji je pročitao tekst Žana Žoresa iz 1888. godine povodom slobode misli i demokratije, profesorka koja je izrecitovala njemu posvećenu pesmu i učenica jedne pariske škole pročitavši pismo zahvalnosti Albera Kamija svom profesoru Luju Žermenu kada je dobio Nobelovu nagradu.  

Foto: EPA

Kovčeg s posmrtnim ostacima Samijela Petija iznet je uz zvuke Treće Mocartove simfonije koju je izveo gudački orkestar Republičke garde, u čijem se izvođenju prethodno čula i Marseljeza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)