RAT NA KAVKAZU: Američki mediji razotkrili tursku ulogu u sukobu Jermenije i Azerbejdžana - Putin pozvao na prekid vatre (FOTO)

Novosti online

08. 10. 2020. u 07:21 >> 01:23

I noćas je bilo nemirno na Karabahu. I Jermenija i Azerbejdžan optužuju jedni druge za granatiranja: Jermeni za raketiranje Stepanakerta, a Azerbejdžanci za napad na njihova sela.

РАТ НА КАВКАЗУ: Амерички медији разоткрили турску улогу у сукобу Јерменије и Азербејџана - Путин позвао на прекид ватре (ФОТО)

Granatirana trafostanica / Foto Sputnjik

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem oktobra. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

00:56 Ministri Jermenije i Azerbejdžana pozvani u petak na sastanak u Rusiju

Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije pozvani su da učestvuju u razgovorima u Moskvi u petak, citirao je Kremlj predsednika Vladimira Putina.

Poziv je usledio nakon razgovora lidera tri zemlje, prenosi TAS S.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

22:47 Putin pozvao na prekid vatre u Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!


21:21 Jerevan: Oboreno sedam dronova iznad Jermenije

Oružane snage Jermenije uništile su sedam dronova na nebu iznad Jermenije, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane zemlje Šušan Stepanjan.

- U periodu od 19.30 do 21.20 (od 17.30 do 19.20 po srednjoevropskom vremenu) nad regionom Vardenis (Jermenija) oboreno je sedam neprijateljskih dronova - napisala je portparolka na Fejsbuku.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

17:00 Ruski novinar teško povređen u granatiranju grada u Krabahu

Ruski bloger Jurij Kotenok ranjen je u granatiranju grada Šuši u Karabahu, lekari se bore za njegov život, izjavili su Sputnjiku u zvaničnom pres-centru nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

16:07 - Sin jermenskog premijera otišao na front

Sin premijera Jermenije Nikola Pašinjana otišao je na prvu liniju fronta u Nagorno-Karabah.

To je na Fejsbuku objavila njegova majka, supruga premijera Ana Akopjan.

14:48 - Jermeni tuguju

Klikom OVDE pogledajte šta je pronađeno u pogođenoj crkvi.

14:40 - Turski lovci F-16 u Azerbejdžanu

Na aerodromu „Gjandži“ u Azerbejdžanu raspoređena su najmanje dva lovca F-16, saopštio je „Njujork tajms“, dok je Azerbejdžan negirao upotrebu F-16 u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Više o tome čitajte OVDE.

14:30 - Dron je bacio bombu u centar Stepanakerta.

Dron je prvo dugo kružio iznad centra, vojnici Karabaha su ga gađali, pokušavali da obore. Nakon toga je letelica prišla svom cilju i bacila bombu, kaže dopisnik Sputnjika. Nije saopšteno šta je bilo pogođeno.

13:51 - Sin Pašinjana kreće na front

Supruga premijera Jermenije Nikole Pašinjana Ana Akopjan saopštila da je je njihov sin krenuo na prvu liniju fronta u Karabah.

- Danas Ašot Pašinjan, sin premijera Jermenije, kreće sa dobrovoljcima vojnim autobusom na front - napisala je Akopjan na fejsbuku.

12:38 - Pogođena crkva!

Crkva u Šušiju (Nagorno-Karabah) pogođena je raketama sa položaja vojske Azerbejdžana.

12:23 - Rusija na najvišem nivou pokušava da okonča konflikt u Karabahu

Kako bi situacija u Nagorno-Karabahu bila regulisana, Rusija vodi dijalog na najrazličitijim nivoima, uključujući na najvišem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Nastavlja se dijalog na najrazličitijim nivoima, uključujući najviši. Ne mogu reći više - rekao je on novinarima.

Peskov je istakao da se za sada ne razmatra trilateralni sastanak predsednika Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, Vladimira Putina, Armena Sarkisjana i Ilhama Alijeva o rešavanju konflikta u Karabahu.

- Bilo koji kontakti koji mogu pomoći u rešavanju situacije i izlasku iz faze direktne oružane konfrontacije mogu samo da se pozdrave - izjavio je on. Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti sastanka lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, rekao je da se trenutno o tome ne razgovara.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Kako je rekao, Putin će nastaviti redovan dijalog sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, ali sastanak sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zograbom Mnacakanjanom, koji stiže u Rusiju, za sada nije planiran.

- U ovom trenutku se taj sastanak ne planira. Znate da Mnacakanjan ima bliski dijalog sa svojim ruskim kolegom Lavrovom, kao i da Putin redovno razgovara telefonom sa Pašinjanom. Taj dijalog će se nastaviti. Prema tome, u ovom trenutku tog sastanka nema u rasporedu - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li je planiran sastanak Putina i Mnacakanjana.

Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da se očekuje da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov 12. oktobra pregovarati sa svojim jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom.

11:51 - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Jermenska vojska gađala teritoriju Bardinskog područja iz raketnog sistema „Točka-U“.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je jermenska vojska gađala teritoriju Bardinskog područja iz raketnog sistema "Točka-U".

11:25 - Premijer Jermenije: Nagorno-Karabah nikad neće biti deo Azerbejdžana

Premijer Jermenije, Nikol Pašinjan, izjavio je da Nagorno-Karabah nikad neće biti deo Azerbejdžana. 

- Nagorno-Karabah ne može i nikada neće biti deo Azerbejdžana. To je već isključeno. 100%. I to dokazuju postupci Azerbejdžana - rekao je on.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smenio je šefa Službe za nacionalnu bezbednost Argišti Kjaramjana, saopštila je pres-služba jermenskog lidera

Razlog za smenu Kjaramjana nije naveden.

10:58 - Jermenija objavila spisak poginulih vojnika

Jermensko Ministarstvo odbrane objavilo je imena još 30 jermenskih vojnika koji su poginuli u Nagorno-Karabahu.

 

10:16 - Jermenija: Oborena dva azerbejdžanska drona

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska drona u Nagorno-Karabahu.

"Na južnom pravcu fronta uništena su dva protivnička drona", napisala je portparol ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na Fejsbuku, prenosi RIA Novosti.

09:41„Ključni trenutak vojne operacije“: Da li je azerbejdžanska vojska slomljena u zamci karabaških snaga

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je vojska nepriznate republike Nagorno-Karabah namamila azerbejdžansku vojsku u zamku u pravcu Džebraila i nanela im razorne udarce.

Kako je rekao premijer Jermenije u intervjuu za RBK, jermenski i karabaški komandanti imitirali su povlačenje na jugu nepriznate republike i zahvaljujući tome uspeli su da namame oružane snage Azerbejdžana „u koridor“.

Istovremeno, premijer je naglasio da su, dok je on davao intervju naneti razorni udarci azerbejdžanskom korpusu, što bi, kako je rekao, trebalo da postane ključni trenutak vojne operacije.

08:37 - Alijev saopštio glavni cilj rata u Karabahu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev zatražio je od Jermenije da predstavi etape povlačenja snaga iz Nagornog Karabaha koji će odobriti predstavnici Minske grupe OEBS.

Alijev ovo smatra osnovnim uslovom za prekid vatre.

„Naša kontraofanziva je bila uspešna. Uspeli smo da oslobodimo deo okupirane teritorije. Naš osnovni cilj je da povratimo teritorijalnu celovitost Azerbejdžana“, rekao je Alijev.

Mapa sukoba

07:58 - Vojska Karabaha: Nastavljaju se borbe na liniji razgraničenja

„U ovom trenutku nastavljene su borbe u severnom i južnom pravcu (liniji razgraničenja). Jedinice nastavljaju da kontrolišu situaciju i guše aktivnosti protivnika“, navodi se u saopštenju vojske, objavljenom na fejsbuku.

Kako se navodi, tokom noći situacija u zoni ratnih dejstava bila je napeta, na nekim delovima je vršena razmena vatre.

07:22 - Azerbejdžan: Napad na sela na liniji razgraničenja u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Jermenska vojska granatirala sela na liniji razgraničenja u Karabahu

„Jermenske oružane snage su granatirale sela Bardinskog i Agdžabedinskog područja. Azerbejdžanska vojska preduzima adekvatne mere. Jermenska vojska otvara vatru na naša naselja“, saopštila je pres-služba azerbejdžanske vojske.

07:21 - Granatiran Stepanakert

Oružane snage Azerbejdžana izvele su raketni napad na prestonicu Karabaha – Stepanakert, saopštio je informacioni centar jermenske Vlade na fejsbuku.

Kako javlja dopisnik Sputnjika iz prestonice Karabaha, nakon granatiranja, grad je delimično ostao bez struje. Vidi se dim kako se podiže iz pravca trafostanice.

Izvor: Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024