Putin pozvao na prekid vatre u Nagorno-Karabahu

Novosti onlajn

08. 10. 2020. u 23:21

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.

Путин позвао на прекид ватре у Нагорно-Карабаху

Foto: RIA.ru

- Posle čitavog niza telefonskih razgovora s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom predsednik Rusije je pozvao na prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, iz humanitarnih razloga, a s ciljem razmene tela poginulih i zarobljenika - saopštio je Kremlj.

Putin je, takođe, pozvao šefove diplomatija dve zemlje da dođu u Rusiju 9. oktobra na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Rusija je, uz Francusku i Ameriku, kopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi regulisanjem pitanja Nagorno-Karabaha. Lideri tri zemlje su nedavno usvojili zajedničku izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Oni su pozvali na hitno okončanje borbenih dejstava i na obnavljanje pregovora bez preduslova. 

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna