RAT NA KAVKAZU: Ponovo padaju bombe po Stepanakertu, armija Karabaha nastupa (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 10. 2020. u 08:23 >> 14:47

U NAGORNO-karabahu se vode žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. I jedna i druga strane tvrde da su napredovale sa prethodnih pozicija.

РАТ НА КАВКАЗУ: Поново падају бомбе по Степанакерту, армија Карабаха наступа (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Azerbejdžanska strana je saopštila da je vojska zauzela više položaja i punktova, kao i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

- Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

S druge strane Minostarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su zauzete strateške kote i da se napadači povlače.

Grafika VN

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem oktobra. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Grafika VN

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

19:49 - Armija odbrane Karabaha povratila izgubljene položaje

Predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah, Araik Arutjunjan, saopštio je da je tokom borbi Armija odbrane Karabaha povratila izgubljene položaje od azerbejdžanskih oružanih snaga i spasila 19 svojih vojnika koji su se skrivali u šumi.

- Još jednim briljantnim vojnim manevrom Armija odbrane ne samo što je oslobodila jedan od izgubljenih položaja, već je uspela i da spasi živote 19 naših vojnika, koji su se nekoliko dana pre toga hrabro opirali neprijatelju i, umesto da se povuku, bili prinuđeni da se skrivaju u najbližoj šumi, čekajući kontraofanzivu naših trupa - napisao je Arutjunjan na Fejsbuku. 

Prema njegovim rečima, tokom operacije azerbejdžanska strana pretrpela je velike gubitke.  

18:55 - Ruski novinari pod granatama U Stepanakertu

Snimateljska ekipa ruskog Multimedijalnog informativnog centra „Izvestija“ našla se pod granatama u Stepanakertu, u Nagorno-Karabahu. Niko nije povređen.

Ekipa je snimala prilog o dvema stanovnicama Stepanakerta koje u pekari same prave i besplatno dele hleb.

Posle snimanja ekipa se vraćala u svoj hotel u centru grada baš kada je počelo granatiranje.

Nekoliko granata palo je nedaleko od njih. Uspešno su stigli do skloništa.

17:23 - Uništeno veliko skladište goriva azerbejdžanske vojske

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video uništavanja skladišta goriva Oružanih snaga Azerbejdžana.

- Kao rezultat sjajno izvedenih akcija Armije odbrane Karabaha, uništeno je još jedno skladište naftnih derivata od vitalnog značaja za azerbejdžansku vojsku - napisala je na svom Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

16:45 - Predsednik Jermenije: Sukob u Karabahu može se zaustaviti samo nakon izlaska Turske iz igre

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon što se Turska „povuče iz igre“.

- Sada (u Karabahu) ne traje lokalni sukob, već pravi rat za koji su se Azerbejdžan i Turska dugo spremali... Vatru je moguće zaustaviti samo ako treći igrač (Turska) izađe iz igre - rekao je predsednik tokom susreta sa ruskim novinarima.

Prema njegovim rečima, zbog umešanosti Ankare u sukob, ova zemlja ne može biti posrednik u rešavanju problema Karabaha.

14:45 - Zarobljena tri azerbejdžanska tenka

Na društvenim mrežama snimak zarobljenog azerbejdžanskog vojnika koga sprovode u pozadinu i tri napuštena tenka na liniji fronta.

14:26 - Alijev: Pregovori s Jermenijom po okončanju sukoba

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da bi njegova zemlja trebalo da se vrati pregovorima sa Jermenijom nakon što se okonča akutna faza vojnog sukoba u regionu Nagarno Karabah.

Alijev je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da Turska ima pravo da posreduje u pregovorima, prenosi Rojters.

Jermenski predsednik Nikol Pašinjan izjavio je za magazin tajm da će Jermenija pristati na primirje jedino ukoliko Turska prekine da se meša i ako se njeni plaćenici povuku.

13:07 - Azerbejdžan negira da koristi zabranjenu municiju

Azerbejdžanska vojska ne koristi zabranjenu municiju u sukobima na području Nagorno-Karabaha, izjavio je danas šef Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Gusein Mahmudov.

"Odgovorim sasvim jasno: nikako ne koristimo zabranjeno naoružanje", rekao je Mahmudov za TASS odgovarajući na pitanje da li su kasetne bombe ili druge zabranjene vrste oružja korišćene u operacijama u Nagorno-Karabahu.

Civilni objekti i civili nisu meta azerbejdžanskih trupa u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanska vojska izvodi vojne operacije u skladu sa Ženevskom konvencijom i poštujući sve norme međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Mahmudov.

13:01 - Ofanziva uspešna, do sada uništeno 250 jermenskih tenkova i transportera

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da zauzelo nova uporišta u različitim pravcima na području sukoba u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je izvestilo i da je u području sukoba od početka vojne konfrontacije eliminisan veliki broj neprijateljskih snaga, vojni hardver i drugo naoružanje jermenskih snaga.

Azerbejdžanska vojska je eliminisala oko 250 tenkova i drugih oklopnih vozila, do 270 artiljerijskog oruđa, raketne sisteme i minobacače sa više lansirnih raketa, do 60 komada oružja za PVO, 11 komandnih i komandno osmatračkih mesta, osam deponija municije, do 150 motornih vozila i lansir S-300 jermenske vojske na području sukoba od 27. septembra do 5.30časova 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: EPA

12:00 - Oboren azerbejdžanski helikopter

Na društvenim mrežama pojavio se snimak obaranja još jednog azerbejdžanskog helikoptera.

11:02 - Kontraofanziva jermenskih snaga na severu, zauzeti nedavno izgubljeni položaji

Armija odbrane Nagorno-Karabaha je, prema rečima portparola Ministarstva odbrane Jermenije Arcruna Ovanisjana, prešla u kontraofanzivu 6. oktobra na severnom pravcu linije razdvajanja i značajno poboljšala svoje položaje.

Foto: Tviter

10:55 - Azerbejdžan grantira gradove u Nagorno-Karabahu, koristi i dronove-kamiaze

Azerbejdžanska vojska izvela je dva artiljerijska ili vazdušna napada na grad Šuša, javlja dopisnik Sputnjika. Ministarstvo inostranih poslova Nagorno-Karabaha saopštilo je da je neprijatelj dronovima-kamikazama napao civilne objekte Stepanakerta.

„Upravo sada azerbejdžanske oružane snage napale su Stepanakert, civilni objekti napadnuti su dronovima-kamikazama i raketama“, saopštio je MIP Karabaha i dodalo da za sada nema podataka o povređenima u Stepanakertu.

Trenutno se iz pravca Šuše, drugog po broju stanovnika grada u Karabahu, podiže dim, koji se vidi čak iz Stepanakerta, udaljenog 10 kilometara od njega.

09:08 - Jermeni artiljerijom slomili azerbejdžansko napredovanje

Jermenske snage odbile su žestok napad azerbejdžanskih snaga tokom noći na jugoističnom pravcu. Cilj ovog napada bilo je zauzimanje Džebraila (Jebrail).

Foto: Tviter

Preciznom artiljerijskom vatrom slomljeno je azerbejdžansko napredovanje na ovom delu fronta. Istovremeno se otvorila mogućnost za kontanapad.

Takođe , kako je na društvenoj mrežei tviter izjavila portparol MO Jermenije Šušan Stepanjan uništeno je i jedno veliko skladište nafte.

09:01 - Pašinjan: Nastavak genocida nad Jermenima

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da akcije Turske i Azerbejdžana liče na "teroristički napad" na Nagorno-Karabah i da je to nastavak genocida nad Jermenima.

"Suočavamo se sa azersko-turskim međunarodnim terorističkim napadom", rekao je Pašinjan za Skaj Njuz i dodao da "za njega nema sumnje da je to politika kontinuiteta genocida nad Jeremenima i politike ponovnog uspostavljanja turskog carstva", dodao je.

On je podsetio na ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine, prenosi Rojters.

08:18 - Azerbejdžan se priprema za ofanzivu na jugu

Azerbejdžanske snage prikupljaju veliki broj jedinca na području tromeđe sa Iranom duž reke Araks u pokušaju da krenu napred.

Na ovaj način pokušavaju da isprovociraju snage Nagorno-Karabaha da otvore vatru kako bi granate pale na teritoriju Irana.

07:51 - Stradalo još 40 sirijskih plaćenika

Tela 40 sirijskih plaćenika vraćena su svojim rođacima. Oni su poginuli boreći se u Nagorno-Karabahu protiv jermenskih snaga.

07:41 -Jermenija: Nismo raketirali naftovode u Azerbejdžanu

Jermenski zvaničnici odlučno su u utorak demantovali da su jermenske snage bombardovale naftovod u Azerbejdžanu.

Demanti je stigao i od predstavnice ministarstva odbrane Jermenije Šušane Stepanijan i iz kabineta predsednika sampoproglašene republike Nagorno-Karabah Vahrama Pogosijana, prenela je agencija Armenpres.

"Naši ciljevi su samo vojni objekti, a naftovod Baku-Tbilisi-Čejhan to nije", izjavio je Pogosijan i naglasio da je reč o lažnoj informaciji koja je plasirana s ciljem da se obmane međunarodna javnost.

07:21 - Azerbejdžan optužio Jermene za granatiranje gasovoda

Azerbejdžanska strana optužila je jermenske snage da su granatirale kasetnim bombama gasovod Baku-Tbilisi-Čejhan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!