ZABRANJENA IZGRADNJA 5G MREŽE: Građani pisali peticiju, vlasti bugarskog grada se povinovale

Novosti online

07. 10. 2020. u 18:35

BUGARSKI grad Balčik odlučio je da zatraži moratorijum na 5G mreža posle peticije građana, izveštava Bugarska nacionalna televizija. Zabrana će biti na snazi godinu dana.

ЗАБРАЊЕНА ИЗГРАДЊА 5Г МРЕЖЕ: Грађани писали петицију, власти бугарског града се повиновале

Foto: EPA

Peticiju protiv 5G mreža je potpisalo više od dve stotine ljudi. Prema rečima Marijana Popova, koji je organizovao prikupljanje potpisa, još uvek nije dokazano da je tehnologija bezopasna. Izrazio je nadu da će slična zabrana biti uvedena i u drugim gradovima i da će država sprovesti neophodna naučna istraživanja koja će dokazati bezbednost 5G mreže.

- Na ovu temu postoji dosta evropskih istraživanja koja nagoveštavaju da postoji potencijalna šteta kod duže upotrebe 5G mreža. Verujemo da kao građani ne možemo adekvatno da procenimo da li je to dobro ili loše za zdravlje ljudi. Bolje je sačekati, jer je Bugarska još uvek daleko od korišćenja 5G mreža u punom kapacitetu. Imamo veliki broj naučno utemeljenih materijala koji kažu da frekvencija talasa može oštetiti ćelije - rekao je Popov.

Građani smatraju da prvo Evropa mora da prođe neophodna testiranja, a onda će se tome pridružiti i Bugarska, dodao je inicijator peticije.

- Smatram da je ovo razuman zahtev sa stanovišta činjenice da u Bugarskoj ne postoje nezavisni regulatori. Dati priliku da se spekuliše na temu neke tehnologije i zloupotrebljava ova tema radi finansijske dobiti u najkorumpiranijoj zemlji Evropske unije - mislim da je prerano za to - rekao je član administracije grada Balčik Vladimir Lafazanski.

Član administracije grada, Simeon Gospodinov, se protivi takvoj zabrani.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska unija nisu izveštavali o negativnom uticaju 5G tehnologije. Prema njegovom mišljenju, do ove odluke je došlo zbog neznanja ili prekomerne informisanosti građana mrežama čiji razvoj napadaju.

- Ne poričem pravo naših građana da budu zabrinuti zbog nečeg novog što im je nepoznato. Ni ja nisam upoznat sa ovim, ne znam efekat ove tehnologije. Bićemo prvi u zemlji sa takvom, blago rečeno, suludom odlukom, jer plašiti se nečeg novog znak je mračnog doba - zaključio je Gospodinov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)